INFONET-468X60-BANNER

Novi izgled parka kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu

20.11.2012. | Danas

Rekonstrukcija parka Luke Ćelovića, koji je poznatiji kao park kod Ekonomskog fakulteta, uskoro bi trebalo da bude u potpunosti završena. U JKP "Zelenilo Beograd" kažu da je osnovni koncept sanacije ovog parka bila modernizacija i unapređenje te zelene površine, kao dela ambijentalne celine "Stari Beograd", inače zaštićene od Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

- Prilikom rekonstrukcije parka stari zastori na pešačkim komunikacijama zamenjeni su novim, trajnijim materijalom. Umesto betonskih ploča postavljen je štampani beton. Stara česma zidana od struganičkog kamena je uklonjena, a na njeno mesto biće postavljena betonska česma sa četiri točeća mesta. Takođe, postavljeno je 38 specijalno projektovanih klupa bez naslona, 12 sa naslonom, kao i 20 đubrijera. Izvršena je i obnova travnjaka, zasađeno je sedam novih stabala visokih lišćara i 2.130 sadnica ukrasnog žbunja. U skladu sa projektom sanacije, površina parka je ostala nepromenjena, ali se promenio odnos površina čvrstih zastora prema zelenim. Naime, zelena površina je povećana za bezmalo 100 m2, objašnjavaju u "Zelenilu Beograd".

Oni kažu da su završeni svi građevinski radovi na sanaciji ovog parka, te da je još ostalo da se završe radovi na sadnji sadnica srednjih lišćara.

Radovi u 2012.

Osim parka kod Ekonomskog fakulteta, "Zelenilo Beograd" je u ovoj godini izvršilo sanaciju više gradskih parkova.

- Među njima su Akademski park, Miljakovački, Pančićev, zatim park u bloku 70a i Finansijski park. Saniran je i park na Belim vodama, na Banovom brdu, u bloku 22 i 70. Takođe, radilo se i na delu Topčiderskog parka, u kojem su urađene staze – navode u "Zelenilu Beograd".

Prema njihovim rečima, sigurno je da će se i u 2013. obnavljati neki od parkova, ali odluku o tome će doneti Skupština grada, kao osnivač ovog javnog preduzeća.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;