INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Novi Sad i Subotica spojeni brzom prugom, puštanje u saobraćaj u decembru

26.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U Bačkoj Topoli, na železničkoj stanici, juče je uspešno postavljen poslednji deo šina, čime je završena glavna trasa brze pruge od Novog Sada do Subotice, deo projekta pruge Novi Sad-Budimpešta, objavljeno je na sajtu Ministrstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pruga

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Događaju su prisustvovali visoki državni zvaničnici, među kojima su potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Ming. Prisutni su bili i predstavnici gradova Novi Sad i Subotica, te opštine Bačka Topola.

Pruga duga 108 kilometara biće puštena u saobraćaj u decembru, godinu dana pre predviđenog roka, naveo je ministar Vesić. Prema njegovim rečima, sertifikacije pruge očekuje se u junu, dok su probne vožnje planirane za polovinu septembra.

Izgradnja ove pruge, koja je deo šireg projekta brze pruge od Beograda do Niša, a potom i ka Skoplju i Solunu, ističe se kao ključni element tehnološkog napretka i strateškog pozicioniranja Srbije u regionu.

Vesić je istakao da će, kada se sve završi, postojati brza pruga od Budimpešte do Grčke duga preko 1.500 kilometara, a Srbija će tada zauzimati cеntralno mеsto razvoja na Zapadnom Balkanu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;