INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad i Subotica spojeni brzom prugom, puštanje u saobraćaj u decembru

26.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U Bačkoj Topoli, na železničkoj stanici, juče je uspešno postavljen poslednji deo šina, čime je završena glavna trasa brze pruge od Novog Sada do Subotice, deo projekta pruge Novi Sad-Budimpešta, objavljeno je na sajtu Ministrstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pruga

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Događaju su prisustvovali visoki državni zvaničnici, među kojima su potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Ming. Prisutni su bili i predstavnici gradova Novi Sad i Subotica, te opštine Bačka Topola.

Pruga duga 108 kilometara biće puštena u saobraćaj u decembru, godinu dana pre predviđenog roka, naveo je ministar Vesić. Prema njegovim rečima, sertifikacije pruge očekuje se u junu, dok su probne vožnje planirane za polovinu septembra.

Izgradnja ove pruge, koja je deo šireg projekta brze pruge od Beograda do Niša, a potom i ka Skoplju i Solunu, ističe se kao ključni element tehnološkog napretka i strateškog pozicioniranja Srbije u regionu.

Vesić je istakao da će, kada se sve završi, postojati brza pruga od Budimpešte do Grčke duga preko 1.500 kilometara, a Srbija će tada zauzimati cеntralno mеsto razvoja na Zapadnom Balkanu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;