INFONET-468X60-BANNER

LHR - pouzdan partner za fundiranje objekata

05.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Više od 30 godina kompanija LHR izvodi radove koji se odnose na fundiranje objekata i specijalizovana je za sve vrste šipova.

Runik Majdanpek, fundiranje objekta

Runik Majdanpek, fundiranje objekta (Foto: LHR)

Postupci izvođenja

SIMPLEKS šipovi: Čelična cev zahtevanog prečnika se pobija do projektovane dubine pomoću malja, zatim se ubacuje projektovani armaturni koš i nakon toga se ugrađuje sveža betonska masa, pri čemu se cev izvlači uz snažno vibriranje betona. Nosivost šipa zavisi od vrste tla i prečnika, a kreće se i do 200kN.

Gotovi armiranobetonski šipovi: Značajni su kod izrazito loših terena gde se noseći deo tla nalazi na velikim dubinama. Mogu se projektovati u različitim oblicima, te imamo kružne, kvadratne, šestougaone, itd. Prethodno projektovani gotovi šipovi se dovoze na gradilište u celosti i prilikom pobijanja istih evidentira se broj udaraca malja na 0,5m kao i broj udaraca u minuti. Pobijanje prestaje kada se računskim putem dokaže potrebna nosivost šipa sa zahtevanim faktorom sigurnosti.

Talpe i čelični profili: Najstariji postupak koji pruža potporu dubokih iskopa i osiguranja kosina. Trajnost omogućava da se koriste kao stalne konstrukcije a imaju i višestruku primenu kao privremeni objekti. Formiraju zaštitu sa potpunim zaptivanjem od prodora tečnih materijala. U nedostatku standardnih talpi može se izvoditi i sa klasičnim "I" profilima (poznatije kao Berlinska podgrada).

Fundiranje objekta CFA šipovima

Fundiranje objekta CFA šipovima (Foto: LHR)

Klasično bušeni šipovi: Ovaj postupak je pogodan za sve tipove tla, uključujući i stene. Sa specijalizovanom opremom (burgijom) prostor za izradu šipa dobija se bušenjem, tj. prosecanjem tla. Paralelno sa bušenjem tla odvija se i rotacija zaštitne cevi. U zacevljenu bušotinu se spušta projektovani armaturni koš. Betoniranje se vrši kontraktorskim postupkom, dok se u segmentima izvlače sve zaštitne cevi.

CFA šipovi sa kontinualnom spiralom: Odlikuje je efikasna primena, visoka produktivnost. Prednost je nizak nivo buke i vibracija što omogućava široku primenu u skoro svim vrstama tla. Proces bušenja se vrši bez prekidanja pomoću kontinuirane spirale zahtevane dužine. Beton se upumpava kroz šupljinu spirale na dno bušotine i prilikom tog procesa se spirala izvlači iz bušotine. Nakon izvedenog betoniranja ugrađuje se projektovani armaturni koš sa ili bez pomoći vibriranja.

Utisnuti FDP šipovi: Ova tehnologija kombinuje prednosti pobijenih i bušenih šipova. Cilindrična šupljina u tlu se za ove tipove formira zbijanjem okolnog tla pomoću specijalno oblikovanog svrdla. Takvo zbijanje povećava nosivost šipova. Betoniranje se izvodi na isti način kao kod CFA šipova.

Armirano betonski zidovi tzv. "dijafragme": Idealno rešenje zbog nedostatka prostora u urbanim gradskim sredinama, kao i mogućnosti za potrebe dubljih iskopa (garaža). Jedno od najpouzdanijih i u praksi dokazanih rešenja zaštite iskopa građevinske jame. Osnovne radnje pri izvođenju ove tehnologije su: izrada uvodnog kanala, iskop rova u tlu pomoću tzv. grajfera, ugradnja projektovanog armaturnog koša i betoniranje.

LHR se bavi i geotehničkim istraživanjima, a u saradnji sa akreditovanim institucijama nudi statičko ispitivanje šipova metodom kontratereta. LHR izrađuje i sve vrste geotehničkih sidara i ankera.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;