INFONET-468X60-BANNER

Pogodnosti za renoviranje i adaptaciju stana ili kuće

28.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Ako se dvoumite da li je trenutak da krenete u planirano renoviranje ili adaptaciju stambenog prostora, pogodnosti koje banke nude uz stambene kredite mogu biti dovoljne da vaša odluka bude pozitivna.

Korišćenjem kvalitetnog materijala dobija se do 20% povraćaja uloženih sredstava

Korišćenjem kvalitetnog materijala dobija se do 20% povraćaja uloženih sredstava (Foto: Pexels)

Jednostavna procedura bez odlaska u banku, brza dodela sredstava, fiksna kamata, povoljni uslovi, čak uz povraćaj dela sredstava kod pojedinih stambenih kredita, sve su to pogodnosti koje olakšavaju odluku da konačno završite posao oko popravke krova, izolacije zidova, renoviranja kupatila, zamene vrata i prozora ili neku drugu adaptaciju koja će vaš dom učiniti funkcionalnijim i lepšim.

Stambeni krediti - nikad lakše ni brže

Stambeni krediti za renoviranje i adaptaciju u vidu kredita za stanovništvo obuhvataju niz mogućnosti za preuređenje i opremanje u vašem stanu ili kući. Uz sve povoljnosti uslova, ovu vrstu kredita možete dobiti i podnošenjem online zahteva sa potrebnom dokumentacijom, kao što to nudi Procredit banka.

Dobijena sredstva možete koristiti za razne namene, kao što su renoviranje, rekonstrukcija i adaptacija stana ili kuće, kupovina placa za kuću, aparata za domaćinstvo.

Dodatne povoljnosti odnose se na stambene kredite za povećanje energetske efikasnosti domaćinstva, bilo da je u pitanju izolacija, zamena vrata i prozora, uvođenje grejanja, postavljanje solarnih sistema.

Ukoliko imate manje planove za opremanje vašeg doma, nabavku novog uređaja u kuhinji ili jednog i više komada nameštaja, stambeni kredit može biti rešenje.

Ako su u pitanju i zamašni radovi, stambeni kredit u većem iznosu pomoći će vam da završite posao i pritom izaberete nove kvalitetne materijale koji su energetski efikasniji i doprineće priličnom smanjenju iznosa na vašem mesečnom računu.

Vaše potrebe odrediće i namenu stambenog kredita. Ako ste poželeli, na primer, da konačno promenite izgled i funkcionalnost vašeg kupatila, onda uz pomoć stambenog kredita zamenite pločice novim, većih dimenzija i neobičnih oblika, to je u trendu. Umesto kade koja je zauzimala veliki prostor postavite tuš kabinu ili samo tuš paravan.

Stambeni krediti mogu biti iskorišćeni i za adaptacije u stanu ili kući kojima ćete pregraditi jednu veliku prostoriju i dobiti manji prostor, samo za vas, za rad ili odmor posle napornog dana.

Krediti za povećanje energetske efikasnosti

Posebna pogodnost stambenih kredita za povećanje energetske efikasnosti domaćinstva je što posle završenih radova, kao što je postavljanju bolje izolacije ili zamene vrata i prozora, stičete pravo da od banke tražite i dobijete do 20% povraćaja uloženih sredstava.

Poboljšanjem energetske efikasnosti doma smanjuje se potrošnja energije

Poboljšanjem energetske efikasnosti doma smanjuje se potrošnja energije (Foto: Pexels)

Da biste imali pravo da tražite povraćaj dela sredstava ovog stambenog kredita potrebno je da ste primenili visokokvalitetne materijale i kućnu opremu koji ispunjavaju propisane standarde efikasne tehnologije, kao što su:

  • Postavljanje novih prozora, vrata ili ostakljivanje (PVC ili ALU stolarija);
  • Izolacija krova, spoljašnjih ili pregradnih zidova, kao i izolacija prizemlja;
  • Instalacija solarnih panela i solarnih grejača vode;
  • Instalacija toplotne pumpe;
  • Postavljanje nove rasvete;
  • Postavljanje kotlova na biomasu ili gas;
  • Instalacija sistema za grejanje i hlađenje;
  • Postavljanje rezervoara za toplu vodu.

Ali, i bez ove dodatne pogodnosti, korišćenjem stambenih kredita za povećanje energetske efikasnosti i izvedenim radovima dobijate uslove za racionalniju potrošnju električne energije, bolju toplotnu i zvučnu izolaciju i veću udobnost u vašem domu.

Zidni paneli - novi materijali za bolju izolaciju

Ako pristupate renoviranju i adaptacijama koji se odnose na zidove i krovove obavezno planirajte primenu krovnih i zidnih panela kojima ćete postići znatno veće efekte toplotne i zvučne izolacije nego klasičnim materijalima.

Termoizolacioni krovni i zidni paneli imaju sve širu primenu u građevinarstvu i polako ali sigurno potiskuju tradicionalne načine gradnje. Moderna tehnologija proizvodnje i izrada od visokokvalitetnih materijala daju im odlična fizička svojstva, kao što je velika čvrstoća.

Zidni paneli izrađuju se u raznim bojama i površinskim obradama i svojim mehaničkim i estetskim odlikama omogućavaju arhitektama i dizajnerima da projektuju i kreiraju objekte funkcionalne raznovrsnosti i moderne estetike.

Krovni i zidni paneli sačinjeni su od dva čelična pocinkovana plastificirana lima i jedne od tri ispune, poliuretana (PUR), poliizocijanata (PIR) i kamene vune. Limovi imaju izvanredne mehaničke karakteristike, a jezgro omogućava toplotnu izolaciju.

Zidni paneli ispunjavaju zahteve savremene gradnje - kvalitetno, brzo, ekonomično i energetski efikasno. Preporuka je da budu i vaš izbor kod radova na poboljšanju izolacije krovova i zidova.

Energetski efikasna gradnja

Jedan od glavnih zahteva savremene gradnje je da zadovoljava standarde energetske efikasnosti. Energetska efikasnost ima tri aspekta. Prvi se odnosi na racionalno korišćenje energije koje direktan rezultat ima u smanjenju potrošnje i manjim mesečnim računima za plaćanje.

Sa aspekta gradnje to pre svega podrazumeva dobru termoizolaciju vašeg doma - primenom novih termoizolacionih materijala i ugradnjom kvalitetne stolarije.

Drugi aspekt odnosi se na tehničke uređaje u domaćinstvu - na njihovu efikasnost u izvršavanju funkcije za koju su namenjeni uz smanjeno korišćenje električne energije.

Treći aspekt podrazumeva niz mera i ponašanja čiji je cilj da se svede potrošnja energije na minimum, ali uz očuvanje pa čak i povećanje komfora.

Rezultati primene ova tri aspekta su novčana ušteda korisnika za plaćanje utrošene energije, čuvanje energije uz povećanu upotrebu energije iz obnovljivih izvora i zaštita zdrave životne sredine.

Savremenu gradnju odlikuje i primena naprednih tehnologija kao što su pametni sistemi za upravljanje energijom i digitalne tehnologije koje poboljšavaju efikasnost i udobnost života u stambenim objektima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;