INFONET-468X60-BANNER

Šta koči prenamenu bivše glavne železničke stanice u Istorijski muzej?

17.04.2024. | N1

Planovi za adaptaciju bivše glavne železničke stanice u Beogradu u novi prostor Istorijskog muzeja Srbije naišli su na prepreke, jer Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda odbio da izda potrebnu građevinsku dozvolu 4. aprila.

Bivša glavna železnička stanica

Bivša glavna železnička stanica (Foto: Pixabay)

Odbijanje je usledilo je zbog nepostojanja ugovora o izgradnji nedostajuće toplovodne mreže, kao i nesaglasnosti uslova za priključenje na javnu telekomunikacionu mrežu sa Telekomom Srbija, piše N1.

Vlada Srbije je još krajem 2020. godine donela odluku o preseljenju Istorijskog muzeja Srbije na lokaciju Savskog trga, koja je prethodno bila izmeštena zbog projekta "Beograd na vodi". Međutim, objekat koji je nekada bio živopisni centar železničkog prometa sada je zapušten.

Portal N1 podseća da je kompanija "Beograd na vodi" zadužena za izgradnju infrastrukture unutar istoimenog projekta. Ova kompanija je oslobođena obaveze plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta, koju umesto novčane uplate izmiruje kroz razvoj javne infrastrukture na području koje pokriva projekat "Beograd na vodi".

Krajem 2021. godine tadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić objasnio je da tako izgrađena infrastruktura, uključujući trgove, parkove, ulice, obalu, škole, vrtiće i pozorišta, prelazi u vlasništvo Grada Beograda, čime se kompenzuje finansijski dug za korišćenje zemljišta.

Prema pisanju Forbes Srbija, vrednost ovog duga za građevinsko zemljište iznosila je 14,7 milijardi dinara u 2023. godini.

Ministarka kulture Maja Gojković nedavno je za NIN izjavila da se na projektu aktivno radi, te da se očekuje izdavanje građevinske dozvole od nadležnih beogradskih vlasti.

Planirano je da muzej zauzme prostor od 8.838 kvadrata, sa značajnim delom posvećenim izložbenim prostorima na prizemlju i prvom spratu. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa bogatom istorijom Srbije, od ranog srednjeg veka do modernog doba, uključujući teme kao što su Seoba naroda, Nemanjići i srpska istorija tokom Osmanskog perioda, navodi N1.

U sklopu adaptacije planirano je i da se deo prostora koristi za višenamenske aktivnosti, uključujući sastanke i stručne skupove. Pored Istorijskog muzeja, u okviru "Beograda na vodi" nalaziće se i Muzej Nikole Tesle.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;