IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

"Prokop" se gradi po planu bez obzira na sud

24.07.2015. | T. S. | Novosti

Radovi u železničkoj stanici „Beograd - Centar“ u Prokopu odvijaju se prema planu, kažu za „Novosti“ u „Železnicama Srbije“. Ovo preduzeće će, što je i obaveza, poštovati svaku odluku nadležnih. Zasada nema ni najava da bi gradilište moglo da bude zatvoreno zbog odluke Upravnog suda u Nišu da je prilikom dodele posla „Energoprojektu“ u budućoj glavnoj beogradskoj železničkoj stanici prekršen Zakon o javnim nabavkama.

Tačnije, u presudi ovog suda „Železnice Srbije“ se ni ne pominju, već je sporno rešenje Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki kojim je 4. jula 2014. godine izbor izvođača radova proglašen zakonitim. Upravni sud, odeljenje u Nišu, donelo je 12. juna presudu po tužbi Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja protiv rešenja Komisije, koje se odnosi na tender za radove u Prokopu. Sud je uvažio tužbu, poništio rešenje Komisije i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Dakle, sada se čeka novo rešenje Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Tender je, inače, okončan pre više od godinu dana, a radovi se uveliko izvode od decembra 2014. Država je odlučna u nameri da se ovaj posao završi do 26. januara 2016. godine, što je i ugovoreni rok. Vrednost radova je 25,8 miliona evra, a finansiraju se kreditom Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj. Posao je poveren konzorcijumu firmi koje predvodi „Energoprojekt“. Za Toplički centar tender je bio sporan zbog opunomoćenika češke firme „AŽD Praha“ (kompanija u konzorcijumu koji je dobio posao) Predraga Neškovića, koji je pre te obavljao funkciju direktora elektrotehničkih poslova u Direkciji za infrastrukturu „Železnica Srbije“.

Radovi

Prva faza izgradnje stanice u „Prokopu“ obuhvata rekonstrukciju ranije postojećih koloseka radi povećanja propusne moći stanice do projektovanog kapaciteta prijema i otpreme vozova. Biće izgrađeni i treći, četvrti, sedmi i osmi kolosek, završeni zanatski radovi, elektro-energetske instalacije i telekomunikacioni sistemi u pothodnicima i na peronima, montiran sistem za obaveštavanje putnika...

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;