Živi mostovi Meghalaje (video)

30.11.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Duboko u kišnim šumama severoistočne indijske države Meghalaje, mostovi se ne grade, mostovi se gaje. Prastara loza i korenje drveća protežu se vodoravno preko reka i potoka  stvarajući čvrstu lestvičastu konstrukciju, dovoljno jaku da se koristi kao most.

Pleme Kasi koje živi u dolinama koje vode ka Bangladešu gaji mostove za koje se, pošto dostignu punu snagu, procenjuje da mogu da traju od 500 do 600 godina – mnogo duže od konvencionalnih mostova.


Svojevrstan "double decker" u selu Nongriat

Oblast Čerapundži je jedno od najvlažnijih mesta na svetu sa mnogo brzorastućih reka i potoka, te pravljenje ovih mostova ima neprocenjivu vrednost za one koji žive u oblasti. Budući da ova oblast prima oko 15m vode svake godine, normalni drveni most bi brzo istulio. Ali pošto su ovi mostovi živi i još uvek rastu, oni zapravo dobijaju na snazi tokom vremena.


Krupan plan ispreplatane, lestvičaste konstrukcije mosta

Više od pet vekova meštani upravljaju korenje i lozu lokalnog gumenog drveta (lat. Ficus Elastica) preko reka, koristeći izdubljena debla kako bi stvorili sisteme za vođenje korenja. Kada korenje i loza dospeju na suprotnu stranu, omogućeno im je da i tu puste koren. Vremenom, stvori se snažan živi most. Nekima je potrebno deset do petnaest godina da postanu potpuno funkcionalni. Neki od mostova su preko 300m dugački i mogu da izdrže težinu pedeset i više ljudi.


Živi most izdrži i do 50  ljudi, a traje neuporedivo duže od konvencionalnog
jer je živ i obnavlja se i raste

Na površini mosta se postavlja granje, drvene ploče i kamenje. Oni se dodaju mešavini korenja i loze da bi prelaz preko mosta bio lakši. Postoji još jedan, veoma dobar razlog za dodavanje drvenih parčadi. Naime, kako se drvo raspada od vlage i kiše, ono postaje đubrivo – hrana za ove žive mostove.

Ova čuda bioinženjeringa jesu rečito svedočanstvo ljudske sposobnosti harmoničnog suživota sa prirodom.

Izvori: The Velvet Rocket i Daily Mail

Povezani tekstovi na portalu Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije