IZOLACIJA-468X60-BANNER

Arbo-arhitektura

31.05.2011. | EcoArt

Trojica nemačkih arhitekata započela su novi segment arhitekture koji zovu arbo-arhitektura. Možda ste videli različite ekološke i održive kuće širom sveta, ali toliko održive, da su dobrim delom i žive, sigurno niste!

Najvažniji deo procesa sastoji se u gajenju drveća (najčešće vrba) oko konvencionalne potporne strukture. Nakon što drveće poraste i postane dovoljno jako da podrži “toranj”, ova struktura se uklanja, a biljkama se seče koren. Arbo arhitektura ili kako je još zovu botanička gradnja, sa svojim prirodnim i održivim dizajnom predstavlja novu dimenziju u savremenim arhitektonskim trendovima.

Osnovni predmet intresovanja ove trojice arhitekata na Univerzitetu u Štutgartu, Institutu za osnovni i moderni dizajn u arhitekturi, jeste da probaju da sagrade objekat od biljaka ali i da se bolje upoznaju sa elastičnošću vrsta sa kojima rade i svojstvima drveta da inkorporiraju strane predmete, poput čeličnih cevi.

Na ovaj način, planiraju da podignu kulu od 8m blizu jezera Constance u Nemačkoj krajem jula.

“Prema našem mišljenju, drveće predstavlja high-tech material, i zbog toga su biljke sastavni deo svake naše vizije,” kaže Schwertfeger. “Mi samo započnemo ono što želimo da postignemo, a drveće završi proces,” dodaje Ludwig. “U arhitektonskoj praksi ovaj proces je jako rizičan, ali to je pozitivni rizik”.

Oblikovanje drveća da raste prema željenoj formi nije ništa novo. Ovaj proces bio je poznat još od 13 veka. Izraelska firma Plantwae, usavršila je ovu tehniku tako da sad možete videti drveće oblikovano da izgleda kao činija sa voćem, držače za toalet papir, i ulične lampe. Oni svoju delatnost zovu “arboskulpture“.

Sada, ovi arhitekti preuzimaju sledeći korak, i pomeraju granice posmatrajući drveće kao gradivni element u arhitekturi poput čelika ili betona.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;