IZOLACIJA-468X60-BANNER

Najduži viseći most na svetu

11.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Završena je izgradnja pešačkog visećeg mosta u Portugalu za koji se tvrdi da je najduži viseći most na svetu. Svakako je zapanjjuć i predstavlja atrakciju jer se proteže iznad reke u dužini od 516 metara. Nalazi se na visini od 175 metara i povezuje obale reke Paiva. Pripada Nacionalnom parku "Arouca" koji je pod zaštitom UNESCO-a, i predstavlja područje izvanredne prirodne lepote. Sa njega se prostire pogled ka Garganta do Paiva i Cascata das Aquieiras, oba područja od velikog značaja i pod zaštitom.

Most Arouca 516

Most "Arouca 516" (Foto: Câmara Municipal de Arouca)

Most "Arouca 516" preuzeo je mesto najdužeg visećeg pešačkog mosta koji je do sada nosio onaj na Alpima, dužine 494m. Projekat izgradnje vodili su Itecons, Conduril - Engenharia SA i Portugalska nacionalna laboratorija za građevinarstvo.

Most Arouca 516

Most "Arouca 516" (Foto: Câmara Municipal de Arouca)

Konstrukcija se sastoji iz dva velika betonska "tornja" u obliku slova V ili obrnutog slova A koji se nalaze sa obe strane doline i podupiru most. Uključuje 127 čeličnih profila koji su učvršćeni čeličnim kablovima. Ispitivanja da kablovi mogu izdržati udare vetra vršena su u aerodinamičnom tunelu i trajala su oko mesec dana. Gradnja je započeta još 2018. godine, a most je konačno završen krajem prošle godine.

Most Arouca 516

Most "Arouca 516" (Foto: Câmara Municipal de Arouca)

Otvoren je za posetioce i ulaznica za obilazak mosta i obližnje pešačke staze košta 12 evra. Zvaničnici se nadaju da će ovo ambiciozno arhitektnosko delo privući posetioce i staviti Arouca na mesto koje treba posetiti. Ovaj projekat je učinio ponosnom ne samo ovu malu opštinu već i celu Portugaliju. Koštao je 2,1 milion evra.

Most Arouca 516

Most "Arouca 516" (Foto: Câmara Municipal de Arouca)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...

;