INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pešački most a ujedno i bašta

12.01.2021. | Gradjevinarstvo.rs

U planu je da Pariz dobije novi zeleni pešački most koji će dodati novi šarm francuskoj prestonici. Spojiće 12. i 13. arondisman u cilju bolje pešačke povezanosti ove dve oblasti grada. Karakterisaće ga neobičan dizajn inspirisan skeletom ribe. Održivi ambiciozni projekat predviđa most prepun zelenila, gde će preovladavati biljne kulture koje se uzgajaju za ishranu. Ova bašta-most neće samo snabdevati grad čistim vazduhom, već će i "hraniti" stanovnike ovog grada. 

Budući most Green line u Parizu

Budući most "Green line" u Parizu (Foto: Vincent Callebaut Architectures)

Projekat za most pod nazivom "Green line" delo je arhitekte Vincenta Callebauta. Njegov cilj sa ovakvim vrstama poduhvata, koji su nadahnuti prirodom i ispunjeni zelenilom, jeste da se preko njih obezbedi stanovnicima gradova kakav je Pariz kvalitetniji vazduh, pa shodno tome uključuje i održive tehnologije.

Ovaj most će npr. koristiti solarnu energiju i energiju vetra. Tu su hibridni solarni paneli koji bi obezbeđivali toplu vodu i proizvodili struju zajedno sa 56 vetroturbina, biogasni sistem koji bi koristio nejestive delove biljaka, dok bi se reka koristila kao hladnjak.

Budući most Green line u Parizu

Budući most "Green line" u Parizu (Foto: Vincent Callebaut Architectures)

Gornji deo mosta biće dug 220 metara, dok će se donji lučni deo protezati na 160 metara. Pored pešačkih staza koje će se nalaziti i u gornjem i donjem delu, veliku površinu od 3500m² činiće povrtnjak i vočnjak.

Na obalama će se nalaziti kancelarijski prostor, maloprodajni objekti i prostorije za obuku, a malo dalje i vrtovi koji će se protezati na 8500 kvadratnih metara. U okviru delova mosta gde je reka nalaziće se stanište riba.  U ovom delu biće ugrađeni i sistemi za filtriranje vode.

Budući most Green line u Parizu

Budući most "Green line" u Parizu (Foto: Vincent Callebaut Architectures) 

Predviđa se da će "Green line" davati 87.500kg voća i povrća na godišnjem nivou. Neke od kultura koje su u planu da se gaje su: kelj, blitva, špargla, grašak, borovnica i sl. Takođe, doprinos mosta biće i u proizvodnji viška energije koji će se preusmeravati na obližnje zgrade.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;