INFONET-468X60-BANNER

Ekološki napredak: Most Feniks bez armature izrađen 3D štampom

22.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat "Feniks" (Phoenix), koji predstavlja novu generaciju ranije prikazanog mosta "Striatus". Razvijen je u saradnji sa Holcimom, Grupom za istraživanje blokova na ETH Zurich, Zaha Hadid Architects Computation and Design Group i Incremental3D. Ovaj most visok 2,6 metara i sa najdužim rasponom od 17 metara predstavlja izuzetan napredak u održivoj gradnji.

Most je visok 2,6 metara

Most je visok 2,6 metara (Foto: Block Research Group)

Koristeći 3D štampu, tim je stvorio građevinske blokove ekstrudirajući slojeve cementne mešavine prema detaljnom kompjuterskom dizajnu. Ova tehnika ne samo da povećava efikasnost u upotrebi materijala, smanjujući njegovo korišćenje za do 50% u poređenju sa tradicionalnim mostovima, već i omogućava lakšu demontažu i recikliranje strukture.

Izgrađen prema kompjuterskom dizajnu

Blokovi su napravljeni prema kompjuterskom dizajnu (Foto: Vincent Delesvaux)

Zanimljivo je da je u cementnu mešavinu dodato 10 tona recikliranog materijala, uključujući i delove originalnog mosta "Striatus", čime se dodatno ističe ekološka svest projekta. Struktura mosta "Feniks" oslanja se na princip kompresije, gde geometrija blokova i uporište mosta zajedno stvaraju čvrstu i stabilnu konstrukciju.

Najduži raspon iznosi 17 metara

Najduži raspon iznosi 17 metara (Foto: Block Research Group)

Philippe Block iz Grupe za istraživanje blokova na ETH Zurich ističe da beton, koji se može smatrati veštačkim kamenom, ima prirodnu tendenciju da formira lukove umesto pravih greda. On objašnjava da korišćenje ovih istorijskih principa gradnje omogućava održivu upotrebu materijala, olakšava proces recikliranja i dekonstrukcije. Block takođe napominje da se zahvaljujući 3D štampanju beton primenjuje samo na mestima gde je to zaista potrebno, što vodi ka održivom i cirkularnom pristupu u konstrukciji od betona.

Most se oslanja na princip kompresije

Most se oslanja na princip kompresije (Foto: Holcim)

Pored "Feniksa", Holcim i njegovi partneri istražuju mogućnosti za dalji razvoj i primenu ovakvih tehnologija. Nedavno su u Kanadi predstavljeni mostovi od recikliranog stakla, a u Holandiji je napravljen most sa dodatkom lana, pokazujući širok spektar inovacija u održivoj infrastrukturi.

3D štampanje

3D štampanje (Foto: Incremental3D)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;