PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

3D štampani betonski most bez armature

27.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Kada se govori o građevinskoj industriji, metoda 3D štampe najzastupljenija je u oblasti stanogradnje. Međutim, ni infrastrukturni projekti nisu odoleli novoj tehnici pa imamo primer mosta u Amsterdanu izgrađenog upravo ovom metodom gradnje. Zašto se onda novi most u Veneciji razlikuje ako je izgrađen 3D tehnikom štampe koja se već koristi u ove svrhe i šta ga čini jedinstvenim u svetu.

Striatus most

"Striatus" (Foto: NAARO)

U pitanju je nova metoda 3D štampe koja ne zahteva ni malter ni armaturno ojačanje. Konstrukcija je izgrađena 3D štampanjem betonskih blokova uz pomoć nove vrste betonske smeše koju je proizvela kompanija Holcim. Kombinovani su principi tradicionalne gradnje konstrukcije sa svodovima i digitalne izrade betona u cilju korišćenja materijala samo tamo gde je to neophodno da se ne bi stvarao nepotrebni otpad. 

Striatus most

"Striatus" (Foto: NAARO)

"Striatus" spaja tradicionalne arhitektonske tehnike oslajajući se na logiku pravljenja konstrukcija u davnoj prošlosti pre više vekova i digitalni dizajn i robotske proizvodne tehnologije. Cela konstrukcija se drži bez ojačanja i lako se može rastaviti i ponovo sastaviti na drugom mestu.

3D štampanje blokova za Striatus most

3D štampanje blokova za "Striatus" most (Foto: In3D)

Projekat mosta je razvijen u saradnji ETH Zurich i Zaha Hadid Architects 'Computation and Design Group. Sada se nalazi u parku na obali Giardini della Marinaressa u sklopu Venecijanskog bijenala arhitekture i tamo će biti izložen do novembra ove godine.

Striatus most

"Striatus" (Foto: NAARO)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...

;