INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Razdvojeni" most

03.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Ovaj zanimljivi most nalazi se u Kini u Šenženu, koji se smatra najbržerastućim gradom na svetu. Šenžen je milionski grad koje se svake godine proširi za preko 1000ha pa se sve to mora ispratiti i određenom infrastrukturom. Novi most nalazi se pored drumskog mosta u istočnom delu grada u zalivu Dapeng koji je ka jednoj strani okrenut ka vodi dok su ostale strane okružene planinama.

Split bridge

"Split bridge" (Foto: Yu Bai)

Pešački most se sastoji iz dva odvojena dela ukupne širine osam metara. Svaki razdvojeni deo širine je 4m. Jedan je ravan, bez prepreka i može se koristiti za šetnju, trčanje, vožnju biciklom i sl, dok je drugi u formi talasaste staze za razonodu koja se kreće od nivoa tla do nivoa vode jezera i dalje do nivoa koji gleda na prilazni put.  Aerodinamični dizajn konstrukcije omogućava ljudima da usporavaju u određenim delovima ukoliko to žele.

Split bridge

"Split bridge" (Foto: Yu Bai)

Delimično je inspirisan mostovima po kojima su poznati standardni kineski vrtovi. U pitanju je jednostavna konstrukcija sastavljena iz dva dela, jednog ravnog i jednog sa lukovima. Prvi deo mosta je ravna staza i ona je u formi ravne linije kako bi asocirala na površinu vode, dok drugi deo koji je zakrivljen predstavlja valovita brda. Dva ova dela ili dve "staze" u kombinaciji čine "Split bridge". Visine staze u okviru valovitog dela stvaraju zanimljive vidikovce za posmatranje okoline Kako bi izgradnja bila jednostavnija, projekat je optimizovao geometrijsku kompoziciju i prilagodio krivu raspodele tako da ima podudarnost između ravnih linija ravnih delova i krivog segmenta uzvišenja, i obrnuto, izbjegavajući hiperboloidnu geometriju.

Split bridge

"Split bridge" (Foto: Yu Bai)

Kako bi se izračunale visina i raspon greda, ali i oslobodilo skupljanje, pomicanje i temperaturno naprezanje mosta, projekat je koristio racionalnu strukturnu podelu. Ovo je u svrhu toga da se ne bi ugrozio položaj stubova. Sa druge strane, kako bi se veličina grede zadržala na visini od 750mm, raspon stuba je morao biti između 15 i 22 metra. Telo mosta podeljeno je u tri dela, sa spojevima koje su činile konzolne grede sa obe strane. Dužina konzolnih greda je 4m.

Split bridge

"Split bridge" (Foto: Yu Bai)

"Split bridge" zagovara princip ekonomičnosti i brze gradnje, uz niske troškove održavanja. Materijali za izgradnju su standardizovani i usvojeni od strane Biroa za urbanizam: asfalt u boji, podne pločice i metalne ograde. Pored ovoga, zbog lokacije i obezbeđenja konstrukcije od propadanja glavni deo mosta je armirano-betonska konstrukcija izlivena na licu mesta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
AUSTROTHERM-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;