INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Angkasa Raya - Neboder koji će zaseniti Petronas Twin Towers u Kuala Lumpuru

14.11.2011. | Inhabitat

Preko puta poznatog nebodera Petronas Twin Towers u Kuala Lumpuru uskoro će biti izgrađen novi toranj naglašen plivajućim nebeskim baštama. Projektovan od strane arhitekte Ole Scheeren-a, koji se udružio sa arhitektom Rem Koolhaas-om u projektovanju CCTV zgrade u Pekingu, neboder Angkasa Raya se sastoji od tri posebna volumena koji lebde iznad dve zone vrtova koji su na više nivoa.

Kule mešovitih namena će obezbediti prostor za kancelarije, luksuzni hotel i stanovanje. Bujna vegetacija će padati kaskadno preko strana nebeskih vrtova i prirodna ventilacija, dnevno osvetljenje, sakupljanje kišnice i niz drugih održivoh strategija pomoći će da se smanji negativni uticaj ovog tornja od 64 spratova.

Neboder, koji se sastoji od dva bloka nalik na ploče smeštenih na bujno postolje u bazi i sa trećom pločom postavljenom na vrhu nebeskih bašti, projektovan je tako da se upotpunjuje ali ne i odslikava legendarne kule bliznakinje u susedstvu. Kancelarijski prostor će zauzeti donju ploču sa hotelom koji će biti smešten pored njega.

Luksuzni rezidencionalni prostori zauzeće poziciju na vrhu i sastojaće se od 280 jedinica studio apartmana, apartmana sa jednom do tri spavaće sobe, kao i penthaus apartman na samom vrhu sa koga će se pružati predivan pogled na grad. Prirodno provetreni atrijum unutar rezidencijonalne kule eliminisaće potrebu za mehaničkom klimatizacijom.

Neboder od 268 metara biće odeven sa modularnom aluminijumskom fasadom koja je geometrijski optimizovana i pažljivo orijentisana da smanji dobitak solarne toplote pod intenzitetom tropskog sunca. Horizontalne ploče vrtova, takođe, obezbeđuju osenčenje za niže nivoe i na taj način dodatno smanjuju potrošnju energije i povećavaju pasivno hlađenje prostora.

Niz velikih praznina spojenih sa omotačem zgrade pomažu infiltraciji dnevne svetlosti u unutrašnjost prostora. Ovi atrijumi, takođe, sadrže društvene prostore i tropske salone koji imaju ulogu nebeskih bašta. Izolovani zeleni krovovi na vrhu kula rade u kombinaciju sa sakupljanjem kišnice i navodnjavanje u cilju smanjenja korišćenja pijaće vode.

Projektovanje i izgradnju nebodera je naručila vodeća razvojna firma Sunrise Berhad (članica kompanije UEM Land Holdings Berhad) i on uključuje mnoštvo javnih prostora i aktivnosti, uključujući prodavnice, restorane, parkinge, terase i molitvene sobe. Mesto za gradnju je odabrano i već je očišćeno i spremno za izgradnju koja se očekuje da započne početkom 2012. godine.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;