INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pristupačno stanovanje: 3D štampanje kuće za samo 18h

30.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Portugalska kompanija Havelar demonstrirala je kako 3D štampanje može znatno unaprediti pristupačnost stanovanja. Njihova prva 3D štampana kuća, izgrađena u Portu, drugom po veličini grada u Portugalu, ovo dokazuje.

Prizemna kuća odštampana za 18 sati

Prizemna kuća odštampana za 18 sati (Foto: COBOD)

Kuća od 80 kvadratnih metara, sa dve spavaće sobe, izgrađena je za samo 18 sati korišćenjem 3D štampača COBOD BOD2, koji je prethodno korišćen i za najveću 3D štampanu zgradu u Evropi.

COBOD, proizvođač štampača, navodi da se kuće kompanije Havelar mogu proizvesti po ceni od 1.500 evra po kvadratnom metru, što je znatno povoljnije u poređenju sa prosečnom cenom u Portu od 3.104 evra po kvadratnom metru. Ova povoljnost proizlazi primarno iz brzine izgradnje koju omogućava 3D štampač.

3D štampanje

3D štampanje (Foto: COBOD)

Sam proces štampanja je trajao 18 sati, ali je za završne radove kao što su instalacija prozora, vrata, panela, krova i ostalih neophodnih elemenata ipak bio potreban rad ljudi. Ceo projekat je završen za manje od dva meseca.

Kuća je prizemna i karakterišu je izraženi rebrasti zidovi - pokazatelj da je izgrađena pomoću 3D štampača. Unutrašnjost je organizovana oko kuhinje i trpezarije, uz dnevni boravak, dve spavaće sobe i kupatilo.

Karakteristični rebrasti zidovi

Karakteristični rebrasti zidovi (Foto: COBOD)

Iako je prilično jednostavna u poređenju sa drugim, skupljim 3D štampanim kućama, ova kuća je usmerena ka potpuno drugačijem tržištu i značajno je jeftinija.

Kompanija Havelar, kojoj je ovo prva 3D štampana kuća, namerava da proširi proizvodnju i dostigne ugljeničnu neutralnost do 2030. godine kroz upotrebu alternativnih građevinskih materijala poput zemlje i slame.

Kuća ima dve spavaće sobe

Kuća ima dve spavaće sobe (Foto: COBOD)

Rodrigo Vilas-Boas, suosnivač kompanije Havelar, izjavio je da sa budžetom od 150.000 evra, mladi par može ostvariti svoj san o kući u dobrom okruženju sa pristupom svim potrebnim uslugama.

Trpezarija

Trpezarija (Foto: COBOD)

Fokusirajući se na izgradnju održivih i pristupačnih zajednica, Havelar namerava da se udruži sa partnerima koji dele njihovu viziju. Ovo bi moglo značiti novu eru u građevinarstvu, gde su kuće ne samo pristupačnije, već i održive, što je ključni korak ka budućnosti u kojoj su domovi dostupni svima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;