INFONET-468X60-BANNER

Najavljen dugoočekivan završetak izgradnje CCTV-a

01.11.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Holandski arhitekta Rem Kulhas (Rem Koolhaas), koji radi u birou OMA koji je projektovao zgradu sedišta Kineske centralne televizije (China Central Television Headquarters - CCTV), izjavio je da će ona biti u potpunosti završena i otvorena naredne godine, prenosi novinska agencija Reuters.

Završetak ove zapanjujuće zgrade od čelika, betona i stakla koja bi trebalo da dominira centrom poslovnog dela Pekinga prilično kasni. Ona je bila među nekoliko projekata koje je Peking pokrenuo kako bi se umio za Olimpijske igre 2008. godine, zajedno sa novim aerodromskim terminalom Normana Fostera vrednosti 3,6 milijardi američkih dolara i Velikim narodnim pozorištem u obliku jajeta francuskog arhitekte Pola Andua (Paul Andreu). Olimpijske igre su došle i prošle, a zgrada državne televizije nije otvorena.

Prema navodima sajta e-architect, realizacija ovog projekta od 600m2 počela je septembra 2004. godine na 20ha nekadašnjeg zemljišta napuštene fabrike motorcikala u pekinškom novom Centralnom poslovnom distriktu. Nakon povezivanja dva nagnuta tornja decembra 2007. godine i završetka konstrukcionih čeličnih radova marta 2008. godine, bilo je planirano da izgradnja CCTV-a bude završena krajem 2009. godine, ali je požar koji je izbio te godine u hotelu izgrađenom pored televizijskog tornja doveo do odlaganja radova.

Projekat vrednosti 600 miliona evra čine dve zgrade. Novo sedište državne kineske televizije visine 230m i površine poda od 405 hiljade kvadratnih metara objedinjuje administraciju i prostorije za produkciju vesti i programa, emitovanje i studije. Druga zgrada, Kulturni centar televizije (Television Cultural Center  - TVCC), visok je 116m i uključuje hotel, centar za posetioce, veliko javno pozorište i izložbene prostore.

Linkovi:

Povezana vest sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;