INFONET-468X60-BANNER
XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
11560 LAZAREVAC-VREOCI, SRB
DIMITRIJA DIŠE ĐURĐEVIĆA B.B.

011 4427 427
011 4427 405, INFO LINIJA
011 4427 437

XELLA SRBIJA

Xella Srbija je deo međunarodne nemačke kompanije Xella Group, koja svoje poslovanje u Srbiji započinje 2005. godine nakon uspešne privatizacije preduzeća Kolubara Gasbeton.

Sa 78 pogona i organizovanom prodajom u više od 22 zemlje, Xella je jedan od svetskih lidera u građevinskoj industriji.

Xella Srbija d.o.o. od 2006. godine proizvodi i prodaje najkvalitetniji zidni građevinski materijal pod imenom YTONG, a nešto kasnije upotpunjuje svoju paletu proizvoda sa Multipor i Silka brendovima. Fabrika u Vreocima predstavlja jedan od najvećih proizvodnih pogona građevinskog materijala u Srbiji, sa godišnjim kapacitetom od 250.000m3 Ytong bloka. U svom sastavu preduzeće ima razgranatu prodajnu mrežu na čitavoj teritoriji Republike Srbije.

Tehnologija u Xella Srbiji istovetna je sa onom u Nemačkoj - sve je standardizovano prema najvišem evropskom modelu i nema nikakve razlike u proizvodnji za srpsko i zapadno tržište. Standard kvaliteta je određen prema nemačkom uzorku, takozvanoj DIN normi, koja je mnogo strožija u odnosu na druge zapadno-evropske standarde.

Važno je napomenuti da se kvalitet proizvoda kontroliše svakodnevnim internim kontrolama i periodičnim sertifikovanjem od strane vodećih instituta u Srbiji za ispitivanje kvaliteta proizvoda.

2021. godine kompanija Xella Group je postala većinski vlasnik firme Rapid Apatin. Sa proizvodnim kapacitetom od oko 30.000m3, fabrika Rapid nudi najbolje uslove za zadovoljenje rastuće tražnje za kalcijum silikatnim blokovima na tržištima Srbije, Hrvatske, Slovenije i zapadne Rumunije.

Silka kalcijum silikatni blokovi omogućavaju izgradnju ekoloških, održivih i postojanih objekata, pružajući važan doprinos zaštiti životne sredine i klime.

Istorijat YTONG-a

Kada je 1928. godine započela industrijska proizvodnja porobetona, niko nije očekivao da će porobeton u tako kratkom vremenu postići ono, za što je opeki trebalo više hiljada godina.

Velika ekonomska kriza 30–tih godina prošlog veka motivisala je naučnike u Evropi na pronalaženje materijala koji bi zadovoljio sve veće potrebe u građevinarstvu, te u isto vreme smanjio zavisnost država od uvoza.

U isto vreme tražili su građevinski materijal koji bi sadržavao sve pozitivne vrednosti drveta, koje se tada smatralo tradicionalnim građevinskim materijalom u skandinavskim zemljama. Novi materijal morao je biti ekološki materijal od potpuno prirodnih sirovina, sa dobrom toplotnom i zvučnom izolacijom, te otporan na zemljotres i u isto vreme trajan, čvrst i negoriv.

Godine 1923. švedski arhitekta Axel Eriksson je izumeo upravo takav materijal te ga zbog ćelijaste strukture nazvao ćelijasti porasti beton - porobeton.

Brojne sitne ćelije ispunjene vazduhom i gusta šupljikava struktura materijala daju porobetonu specifičan izgled i jedinstvene termoizolacione karakteristike.

Prva industrijska linija za proizvodnju porobetona započela je 1928. godine u švedskom gradu Yxhult. Kombinacijom imena grada i švedskog naziva za beton (betong) nastala je najstarija robna marka među građevinskim materijalima na svetu – YTONG.

KATEGORIJE