SFSOPLATE-468X60-BANNER

Fragmat Stirotermal sistem ploča za podno grejanje: Tradicija, znanje, kvalitet

13.05.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Fragmat već dugi niz godina donosi životnu udobnost u domove pomoću naprednih izolacionih rešenja i kvalitetnih proizvoda. Vodeći je dobavljač širokog spektra proizvoda i rešenja u oblasti toplotne izolacije, hidroizolacije, grejanja stanova i ambalaže na slovenačkom i srpskom tržištu. Kompanija je fokusirana na stalnu potragu za idejama za razvoj novih i poboljšanih proizvoda.

Stirotermal ploče za podno grejanje

Stirotermal ploče za podno grejanje (Foto: Fragmat S)

Fragmat je 2000. godine prvi na tržištima JI Evrope počeo da proizvodi sistemske ploče za toplovodno podno grejanje. Kroz godine podizanja svesti o prednostima podnog grejanja i sticanja znanja i iskustva, brend Stirotermal se afirmisao na domaćem i više od 20 inostranih tržišta, a do danas je postavljeno skoro 10 miliona kvadratnih metara sistemskih ploča.

O prednostima podnog grejanja danas ne treba trošiti reči, jer je to najrasprostranjeniji sistem grejanja. Set ploča Stirotermal sistema, koji su važan element sistema, stalno se ažurira. Ovde je važna smernica bila da ploče obezbede neophodnu izolaciju, a istovremeno omogućavaju najlakšu i najbržu montažu cevi.

Takođe je važno da su ploče projektovane tako da imaju što veću površinu koja pokriva cev košuljicom, što omogućava bolji prenos toplote. Sistemske ploče iz grupe Stirotermal imaju sva navedena svojstva.

Vrhunska rešenja omogućavaju prilagođavanje različitim individualnim potrebama i specifičnostima zgrade za energetski efikasno grejanje stanova prilagođenih potrebama savremenog življenja. Sve Stirotermal ploče su sertifikovane i imaju deklaraciju o performansama u skladu sa standardom EN 13163.

Stirotermal Duo

Stirotermal Duo je naziv za grupu veoma kompaktnih ploča najnovije generacije, koje omogućavaju ujednačeno pritisno opterećenje do 3.000kg/m2. Ploče se sastoje od tvrdog stiropora i tvrde profilisane folije.

Stirotermal Duo

Stirotermal Duo (Foto: Fragmat S)

Paneli su čvrsto i vodonepropusno spojeni poprečno i uzdužno po principu "čep u čep", tako da su pogodni za ugradnju kako ispod cementne košuljice tako i ispod plivajuće košuljice. Oblik čepa omogućava veoma čvrsto pričvršćivanje cevi prečnika od 14 do 18mm na rastojanju od najmanje 50mm. Stirotermal Duo paneli su dostupni u debljinama termoizolacije od 11 i 30mm.

Stirotermal Solo

Stirotermal Solo je čepasta termoformirana ploča od tvrdog polistirenskog filma debljine 1mm bez integrisane toplotne izolacije. Oblik površine je identičan Stirotermal Duo ploči. Idealan je za ugradnju kod renoviranja gde je već izvedena toplotna izolacija i gde je ukupna debljina slojeva ograničena.

Stirotermal Solo

Stirotermal Solo (Foto: Fragmat S)

Ploča se može ugraditi i u kombinaciji sa toplotnom izolacijom Fragmat EPS 100 ili Fragmat EPS Silent (T650 ili T1000). Ploče su međusobno čvrsto i vodonepropusno spojene poprečno i uzdužno po principu "čep u čep" i pogodne su za ugradnju ispod cementnih ili plivajući košuljica.

Stirotermal Basic

Ploča Stirotermal Basic bila je, kao što i samo ime kaže, osnovna i prva ploča grupe Stirotermal. Proizvodi se u dve debljine izolacije: tip 15 i tip 30. Izrađena je od tvrđeg stiropora i vakuumski zapečaćena plavom polietilenskom folijom.

Osmougaoni čepovi sa kosim stranama omogućavaju ugradnju cevi na minimalno rastojanje od 75mm. Posebno je važno da ploča omogućava ugradnju cevi prečnika od 16 do 20mm, bez dodatnog pričvršćivanja cevi.

Stirotermal Basic

Stirotermal Basic (Foto: Fragmat S)

Poseban oblik ivica omogućava da ploče budu čvrsto povezane jedna sa drugom. Pogodne su za ugradnju ispod cementne košuljice, pri čemu je dozvoljeno ravnomerno opterećenje pod pritiskom do 2.400kg/m2.

Stirotermal Silent

Stirotermal Silent je ploča koja je izvedena iz Stirotermal Basic ploče i ima potpuno isti oblik. Od nje se razlikuje samo po jednoj, veoma važnoj osobini: pored adekvatne toplotne izolacije, obezbeđuje i izolaciju od udarnog zvuka.

Stirotermal Silent je stoga nezamenjiv pri ugradnji ispod cementne košuljice u stambenim i poslovnim prostorima i učionicama, jer je tamo izolacija od udarne buke apsolutno neophodna.

Stirotermal Silent

Stirotermal Silent (Foto: Fragmat S)

Ploča je izrađena od elastificiranog stiropora i stoga je jedinstvena na srpskom tržištu. Sa normalnom površinskom masom cementne košuljice (≥70kg/m2) nudi vrednost poboljšanja zvučne izolacije od 28dB.

Ova ploča od sada pripada klasi EPS-T1000, što znači da je dozvoljeno jednolično opterećenje od oko 1.000kg/m2 (10kN/m2). Vakuumski je obložena srebrnom metaliziranom folijom.

Stirotermal Dry

U adaptaciji stambenih prostora sve više se koristi suvi način ugradnje podnog grejanja. Ovde je visina poda generalno ograničena. Visina potrebna za suvu montažu je manja, a i težina sistema je znatno manja.

Stirotermal Dry je sistemska ploča od stiropora debljine 3cm sa žlebovima. U njih se ubacuju posebno profilisani elementi za emisiju toplote. Oni omogućavaju ravnomernu distribuciju toplote i istovremeno podupiru cev.

Stirotermal Dry

Stirotermal Dry (Foto: Fragmat S)

Sledeći sloj suve montaže je PE folija koja služi kao razdelni sloj, a pre podne obloge potrebno je postaviti varijantu ploča tzv. suva košuljica.

Tehnološki napredak, potrebe tržišta, ali i neizvesna energetska sigurnost zahtevaju stalna poboljšanja, pa će Fragmat na tržište uvoditi nove Stirotermal ploče.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;