PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zaha Hadid - Muzej Broad Art

25.10.2011. | Archinnovations

Novi projekat Zahe Hadid, savremeni muzej umetnosti Eli and Edythe Art Museum Univerziteta države Mičigen, je planiran da bude otvoren u kasno proleće 2012. godine.

Posvećen istraživanju globalne savremene kulture i ideja kroz umetnost, Muzej Broad Art Univerziteta u Mičiganu služiće ujedno kao i obrazovna ustanova za potrebe studenata u kampusu i kao kulturno središte centralnog mičigenskog regiona. Muzej je nazvan u čast Eli i Edit Broud, dugogogodišnjih dobročinitelja univerziteta koji su donirali 28 miliona dolara za izgradnju muzeja.

Muzej Broad Art je zamišljen kao centar za ispitivanje i razumevanje savremenog sveta kroz angažovanje umetnika i umetničkih dela širom sveta. Muzej će izlagati savremena dela sa istorijskim kontekstom kroz kolekciju koja sadrži više od 7.500 objekata, koje datiraju od grčkog i rimskog perioda pa do savremene umetnosti. Ta kolekcija će biti prebačena iz postojećeg univerzitetskog muzeja Kresage Art u objekat novog Muzeja Broad Art.

 

Projektovan od strane Zahe Hadid, Muzej Broad Art, ukupne površine od 4.274 metara kvadratnih, imaće naglašenu fasadu isprepletenu od nerđajućeg čelika i stakla, koja će razjedinjavati novu zgradu od tradiconalnih objekata od cigle kampusa. Ujedno, ovakva moderna fasade slaće poruku posetiocima i budućim studentima da je univerzitet okrenut budućnosti.

 

Sedamdeset procenata prostora biće posvečeno izlaganju umetničkih dela, što uključuje i prostore za specijalne izložbe, modernu i savremenu umetnost, nove medije, fotografiju i radove na papiru.

Objekat će takođe sadržati obrazovni deo, studijski prostor za studente, prodavnicu i kafić. Pored muzeja projektovana je obimna spoljašnja bašta i veliki pešački trg. Muzej Broad Art imaće ulogu i kapije između univerziteta i stambenog naselja East Lansing, pošto se nalazi na jednoj od glavnih ulaza u kampus na uglu avenije Grand River i ulice Farm Lane.

Muzej Broad Art Univerziteta države Mičigan ispuniće svoju dvostruku ulogu kao obrazovne institucije i kao kulturnog centra za region kroz program originalnih i putujućih izložba, inicijativa sa umetnicima, performansama i obrazovnih programa za studente, profesore i zajednicu.

Smeštajem istraživanja savremenih ideja i globalni problema kroz razne discipline i kroz umetnički pogled, muzej će služiti kao akademski resurs i centar za studento i javno angažovanje, uživanje i multidisciplinarno učenje.

Linkovi:

  • Zaha Hadid - http://www.zaha-hadid.com/
  • Zaha Hadid - Koncertna dvorana Johan Sebastijan Bah - link
  • Intervju - Zaha Hadid - link
  • Zaha Hadid - Opera u Ganđo-u - link
  • Zaha Hadid - Kulturni centar Heidar Aliev - link
  • Zaha Hadid - Riverside Muzej u Glazgovu - link
  • Zaha Hadid - Vodeni centar u Londonu / Olimpijske igre 2012 - link
  • Zaha Hadid - Osnovna škola u Londonu - link
  • Nagrada RIBA Stirling za 2011. godinu u rukama Zahe Hadid - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;