Zaha Hadid - Muzej Broad Art

25.10.2011. | Archinnovations

Novi projekat Zahe Hadid, savremeni muzej umetnosti Eli and Edythe Art Museum Univerziteta države Mičigen, je planiran da bude otvoren u kasno proleće 2012. godine.

Posvećen istraživanju globalne savremene kulture i ideja kroz umetnost, Muzej Broad Art Univerziteta u Mičiganu služiće ujedno kao i obrazovna ustanova za potrebe studenata u kampusu i kao kulturno središte centralnog mičigenskog regiona. Muzej je nazvan u čast Eli i Edit Broud, dugogogodišnjih dobročinitelja univerziteta koji su donirali 28 miliona dolara za izgradnju muzeja.

Muzej Broad Art je zamišljen kao centar za ispitivanje i razumevanje savremenog sveta kroz angažovanje umetnika i umetničkih dela širom sveta. Muzej će izlagati savremena dela sa istorijskim kontekstom kroz kolekciju koja sadrži više od 7.500 objekata, koje datiraju od grčkog i rimskog perioda pa do savremene umetnosti. Ta kolekcija će biti prebačena iz postojećeg univerzitetskog muzeja Kresage Art u objekat novog Muzeja Broad Art.

 

Projektovan od strane Zahe Hadid, Muzej Broad Art, ukupne površine od 4.274 metara kvadratnih, imaće naglašenu fasadu isprepletenu od nerđajućeg čelika i stakla, koja će razjedinjavati novu zgradu od tradiconalnih objekata od cigle kampusa. Ujedno, ovakva moderna fasade slaće poruku posetiocima i budućim studentima da je univerzitet okrenut budućnosti.

 

Sedamdeset procenata prostora biće posvečeno izlaganju umetničkih dela, što uključuje i prostore za specijalne izložbe, modernu i savremenu umetnost, nove medije, fotografiju i radove na papiru.

Objekat će takođe sadržati obrazovni deo, studijski prostor za studente, prodavnicu i kafić. Pored muzeja projektovana je obimna spoljašnja bašta i veliki pešački trg. Muzej Broad Art imaće ulogu i kapije između univerziteta i stambenog naselja East Lansing, pošto se nalazi na jednoj od glavnih ulaza u kampus na uglu avenije Grand River i ulice Farm Lane.

Muzej Broad Art Univerziteta države Mičigan ispuniće svoju dvostruku ulogu kao obrazovne institucije i kao kulturnog centra za region kroz program originalnih i putujućih izložba, inicijativa sa umetnicima, performansama i obrazovnih programa za studente, profesore i zajednicu.

Smeštajem istraživanja savremenih ideja i globalni problema kroz razne discipline i kroz umetnički pogled, muzej će služiti kao akademski resurs i centar za studento i javno angažovanje, uživanje i multidisciplinarno učenje.

Linkovi:

  • Zaha Hadid - http://www.zaha-hadid.com/
  • Zaha Hadid - Koncertna dvorana Johan Sebastijan Bah - link
  • Intervju - Zaha Hadid - link
  • Zaha Hadid - Opera u Ganđo-u - link
  • Zaha Hadid - Kulturni centar Heidar Aliev - link
  • Zaha Hadid - Riverside Muzej u Glazgovu - link
  • Zaha Hadid - Vodeni centar u Londonu / Olimpijske igre 2012 - link
  • Zaha Hadid - Osnovna škola u Londonu - link
  • Nagrada RIBA Stirling za 2011. godinu u rukama Zahe Hadid - link

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...