INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zaha Hadid - Vodeni centar u Londonu / Olimpijske igre 2012

18.08.2011. | Megan Jett | Arch Daily

Arhitekta: Zaha Hadid Architects
Lokacija: London, Engleska
Klijent: Olympic Delivery Authority
Glavni izvođač: Balfour Beatty
Površina: 15.950 m2 (Legacy modul),
21.897 m2 (Olympic modul)
Godina izgradnje: 2011

Koncept projekta

Arhitektonski koncept Vodenog centra u Londonu je inspirisan fluidnom geometrijom vode u pokretu koja stvara prostore i okruženje koji reflektuju pejzaž pored reke Olimpijskog parka. Talasast krov izdiže se za zemlje kao talas - zatvarajući bazene Centra sa spajajućom fluidnošću, ujedno formirajući volumen bazena za plivanje i skokove.

Vodeni centar je projektovan sa fleksibilnošću tako da može da ugosti 17.500 gledalaca za londonske Olimpijske igre 2012. godine kada je u "Olympic" modulu, dok pruža kapacitet od 2.000 sedećih mesta u "Legacy" modulu koji će se koristiti posle igara.

Kontekst okruženja

Vodeni centar je u okviru glavnog plana Olimpijskog parka. Pozicioniran je jugoistočnoj ivici Olimpijskog parka u blizini Stratforda, dok pešaci pristupaju Olimpijskom parku preko jugozapadnog mosta (nazvan Stratford City Brigde) koji direktno prelazi preko Centra i služi kao primarni prilaz Olimpijskom parku. Nekoliko manjim pešačkih mostova će, takođe, spajati lokaciju olimpijskog parka sa okruženjem preko postojećeg kanala.

Vodeni centar se obraća glavnom, javnom, prostoru u okviru Olimpijskog parka i slaže se sa strategijom urbanog razvoja Stratforda: jugozapadna linija spajanja Stratford gradskog mosta i Olimpijskog parka koji se proteže pored kanala.

Projekat

Vodeni centar je projektovan na ortogonalnoj osi koja je upravna na Stratford gradski most. Sva tri bazena su poređana na toj osi. Bazen za treniranje se nalazi ispod mosta, dok se takmičarski bazeni za plivanje i skokove nalaze u velikoj hali za bazene koja je zatvorena krovom. Ukupna strategija projekta jeste da se uokviri baza bazenske hale kao podijum koji je spojen sa Stratford gradskim mostom.


Centar u "Olympic" modulu

Ovaj podijumski element sastoji se od raznih odvojenih i ćelijskih programa unutar jedinstvene arhitektonske volumetrije koja izgledom deluje kao da je kompletno asimilirana sa mostom. Podijum izranja sa mosta i preko kaskade ide oko bazenske hale do donjeg nivoa kanala.


Centar u "Legacy" modulu

Bazenska hala je izražena iznad podijuma preko velikog krova koji se proteže duž iste ose kao i bazeni. Njegova forma je oblikovana preko linije viđenja svih 17.500 gledalaca kada je centar u olimpijskom modulu. Dvostruko-zakrivljena geometrija se koristila u stvaranju strukture paraboličnog luka koji stvara jedinstvene karakteristike krovne površine. Krov se talasa na taj način da funkcijski razdvoji volumene takmičarskog bazena i bazena za skokove.

Projektovajući se izvan okvira bazenske hale, krov se pruža ka spoljašnjim delovima i ka glavnom ulazu kod mosta koji će se primarno koristiti u "Legacy" modulu. Konstruktivno, krov se oslanja na 3 glavne pozicije, dok se otvori između poda i krovne konstrukcije koriste za postavku dodatnih sedišta u olimpijskom modulu ili se u "Legacy" modulu ispune sa staklenom fasadom.

Linkovi:

Projekti Zaha Hadid Architects:

  • Zaha Hadid - Opera u Ganđo-u - link
  • Zaha Hadid - Riverside Muzej u Glazgovu - link
  • Zaha Hadid - Kulturni centar Heidar Aliev - link
  • Lista finalista za RIBA Stirling Prize 2011 - link

Tekstovi o predstojećim Olimpijskim igrama 2012-te u Londonu:

  • Citius, altius, fortius – pa Olimpijska košarkaška arena London 2012 - link
  • Ekološka provera Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine - link
  • ArcelorMittal Orbit - londonski vidikovac i simbol Olimpijskih igara 2012. godine - link
  • Rekonstrukcija stanice King Cross u Londonu - link

Povezani tekstovi:

  • Šangajsko plivalište - link
  • Sportski kompleks Univerzijade 2011 u Kini - link
  • ETFE – kada gradite snove - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;