INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zaha Hadid - Osnovna škola u Londonu

19.08.2011. | Pogledaj

Zaha Hadid Architects, biro najpoznatije svetske arhitektice, nedavno je u južnom Londonu završio svoj prvi izvedeni projekt na tlu britanske prestonice koji nije paviljon - zgradu osnovne škole u Brikstonu.

Premda je Hadid autor kompleksa bazena za Olimpijadu koja će se u Londonu dogoditi za manje od godinu dana (tekst o ovom objektu možete pročitati ovde), škola je ipak pre završena pa će ostati zapamćena kao njen prvi tamošnji izvedeni projekat, izuzev paviljona Mind zone i privremenog paviljona uz galeriju Serpentine kojeg je Hadid radila 2000. godine. U to vrijeme ona je prozvana kao arhitekta bez ijedne arhitektonske realizacije u Velikoj Britaniji.

Akademija Evelyn Grace, projektovana za ARK Education, prostorno je organizovana kao četiri manje škole koje međusobno dele spoljne prostore i sadržaje, a predviđeni kapacitet je čak 1.200 učenika. Zgrada škole s obe  strane je okružena prometnim ulicama, a lomi se preko parcele i sportskih terena na njoj, tako da će verovatno biti pamtljiva i prepoznatljiva po atletskoj stazi sa pet traka koju objekat nadvisuje.

Kako arhitekte pojašnjavaju, novi projekt škole ne samo da će proširiti edukacijske potencijale ovog istorijskog dela Londona, već svojom formom naglašava novi sadržaj u pretežno stambenom naselju, kao preko potreban dodatak u procesu lokalne urbane regeneracije. Koherentnost forme uzrokovana je prethodno spomenutom lokacijom, izgradnjom škole na parceli između dve rezidencijalne arterije, što rezultira činjenicom da se novoizgrađena edukacijska ustanova nameće kao objekat snažnog urbanog karaktera i identiteta, čitljivog ne samo u kontekstu lokalne zajednice nego i susednih kvartova.

Arhitekte su mišljenja da savremena arhitektura, kroz dizajn zgrade, može sugerisati stvaranje zdrave atmosfere kao osnova za progresivne nastavne rutine. U skladu sa ideologijom „škola unutar škole“ dizajn ove zgrade cilja stvoriti prirodnu segregaciju unutar funkcionalno izrazito definisanog prostora, što svakoj od učionica daje raznolikost identiteta u enterijeru i eksterijeru. Maksimalizacija prirodnog svetla, idealna ventilacija i trajne teksture korišćenih materijala samo su neke od karakteristika enterijera koje osiguravaju idealno edukacijsko okruženje, a zajednički prostori, koje dele sve četiri škole, potenciraju socijalnu interakciju korisnika.

Sa ovim projektom Zaha Hadid je nominovana za prestižnu Stirling nagradu 2011 godine, koju dodeljuje Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije (RIBA). O svim nominovanim projektima možete pročitati ovde.

Projekti Zahe Hadid:

  • Zaha Hadid - Kulturni centar Heidar Aliev - link
  • Zaha Hadid - Riverside Muzej u Glazgov - link
  • Zaha Hadid - Opera u Ganđo-u - link
  • Zaha Hadid - Vodeni centar u Londonu / Olimpijske igre 2012 - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;