INFONET-468X60-BANNER

Uzvodna spirala za umetničku scenu u Taipeiju

14.09.2011. | WAN

Njujorški arhitektonski biro Zerafa Architecture Studio prikazali su njihov predlog projekta novog Muzeja umetnosti u Taipeiju u Tajvanu.

Projekat ima za cilj da postavi novu paradigu slavlja umetnosti u Taipeiju - onu koja spaja životni stil, umetnost, rekreaciju i edukaciju zajedno u slavlju živopisnog kulturnog identiteta zajednice. Fuzija umetnosti sa svim aspektima dnevnih iskustva vođena je idejama o unutrašnjim odnosima između umetnosti i života u tajvanskoj popularnoj, savremenoj, kulturi.

Novi muzej pokušava da otelotvori ove ideje i da obezbedi iskonsko mesto za spontano odigravanje savremenog života. Muzej se nalazi na ušću reka Yingge i Dahan, gde lokacija stvara dinamičnu jukstapoziciju između izgrađene prirode (parkovsko okruženje) i gustine i urbane veličine okruženja. Donekle povoljana relacija između ova dva konteksta, oba organska ali i oba napravljena od strane ljudi, pruža savršeno mesto za ovaj muzej.

Projekat biroa Zerafa Architecture Studio za Muzej umetnosti predlaže dramatičnu intervenciju u Yingge parku u obliku linije. Ova linija definiše zakrivljenu ivicu ili putanju u veličini koja nije odmah primetna individui, ali ima ulogu uređujućeg elementa pejzaža. Linija koja se pomalja u parku nastavlja kontinualno da se izdiže i da definiše objekat svojim oblikom. Njena monumntalna veličina rođena je iz valovitih kontura parka i ušća dve reke. Predstavlja prirodan odgovor na uskovitlani impuls dve reke koje definišu konture lokacije.

Sadržani unutar ove spiralne linije, muzejski programski prostori su labavo organizovani u organsku, kaskadnu, kompoziciju koja rotira oko centralnog, praznog, prostora. Tipične galerije i programski elementi zamišljeni su kao posebni trodimenzionalni objekti. Ove programske kutije imaju svoju veličinu i identitet, a ipak su spojeni zajedno na način koji stvara urbanu formu.

Cirkulacija kroz svaki od šest terasastih nivoa muzeja postaje put otkrića i iznenađenja. Kao protivteg, spiralna linija određuje spoljnu ivicu primarne i dirketnije, vertikalne, cirkulacije kroz muzej. Postavljene iza staklenog zida, ovog uglačanog volumena, jesu stepenice koje spajaju svaki terasasti nivo i pomoćne nivoe.

Izložene spoljašnje površine galerija - strane, krov, čak i pod - predstavljaju višestruka platna za nekonvencijonalne izložbe. Teško je predvideti gde će se umetnost sve zadesiti na ovoj kaskadnoj konfiguraciji; prostori između, a i oni susedni, postaju prostor za iznenadno otkrivanje umetničkih instalacija. Umetnost će se prikazivati na nov i iznenađujuć način: obešena unutar praznog prostora, postavljena na ivicama i terasama, projektovana na mnogim površinama.

Efekti i pokreti klizanja i proklizavanja forme galerija stvaraju seriju manjih objekata koji se delikatno uklapaju u celokupnu formu muzeja. Ovaj pristup projektovanju održava relativnu zbijenost potrebnu u cilju održive gradnje a u skladu sa omogućavanjem bogate varijabilnosti i mešavina visina i masa koje čini neki prostor interesantnim.

Unutar ove kompozicije, zamišljen je Dečiji muzej umetnosti kao dvospratna struktura različita od glavnog muzeja, unutar koga su posebno projektovani elementi prostora kao i serije spoljašnjih praznih prostora. Dečiji muzej se nalazi na mestu gde spiralni zid izlazi iz tla - povezivanje odnosa između lobija muzeja i parka. Teren se kaskadno penje na krov, pružajući poglede ka okolini i direktni pristup muzeju iz parka. Zamišljena kao potonula "kutija za igračke" u parku, deca su ohrabrena da istraže i dožive zajedno park i muzej čije granice su, namerno, ostale nedefinisane.

Linkovi:

  • Zerafa Architecture Studio - link
  • Najveći muzej na svetu: Nacionalni muzej Kine u Pekingu - link
  • Muzej Soumaya (video) - link
  • Muzej Salvador Dali - nova zgrada na Floridi po projektu arhitektonskog biroa HOK - link
  • Prvi muzej u Kini posvećen savremenoj arhitekturi - link
  • Zaha Hadid - Riverside Muzej u Glazgovu - link
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;