IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Prvi muzej u Kini posvećen savremenoj arhitekturi

16.06.2011. | WAN

Mnogo projekata ugledalo je svetlo dana u gradu Nanjing u Kini, uključujući Populous-ov urbanistički plan za Omladinske olimpijske igre 2014. godine, zatim urbanistički koncept grada Nanjinga urađen od strane CK Designworks i BDP-ov projekat Medicinskog univerziteta u Nanjingu. Glavni grad provincije Jiangsu je uzavrela košnica energije i uzbuđenja za projektante širom sveta, i ima potencijal da postane novi Peking ili Šangaj.

Najnoviji arhitekta koji je ostavio traga u ovom, jugozapadnom gradu, jeste Stiven Hol (Steven Holl), čija kompanija je skoro završila prvi muzej u Kini posvećen savremenoj arhitekturi - Nanjing Sifang Art Museum. Steven Holl Architect ubrzano obezbeđuje svoje mesto u kineskoj arhitektonskoj industriji, nagomilavajući portofolio ujedno i sa idejnim rešenjima i izvedenim projektima. Neki od njih su Horizontalni neboder (Horizontal Skyscraper) u Shenzhen-u, urbanistički plan grada Hangzou-a i kompleks zgrada Povezani Hibrid (Linked Hybrid) u Pekingu.

Na projekat Nanjing Sifang Art Muzeja mnogo je uticala tradicionalna kineska umetnost, i ovde je namerno istaknuta razlika između zapadne i kineske umetnosti, koja je bila polazna tačka projektovanja ovog, apstraktnog, kulturnog kompleksa. Steven Holl Architect objašnjavaju da ovaj projekat istražuje "paralalnu perspektivu kineskog prostora". Perspektiva je fundamentalna razlika između zapadnog i kineskog slikarstva. Nakon 13. veka, zapadno slikarstvo razvilo je upotrebu nestajućih tačaka u fiksnoj perspektivi.

"Kineske slike, iako svesne perspektive, odbacuju metod nestajanja u jednoj tački, umesto toga stvaraju predele sa "paralelnom perspektivom" u kome posmatrač putuje unutar slike. Pomerajuće perspektive gledanja slika, prostranstva magle i vode, karakterišu duboke, menjajuće, prostorne misterije kompozicije kineskih slika".

Holovo zadnje remek-delo možda i ne obuhvata složenost ovog istorijskog napretka ali sigurno predstavlja simbol njegove pozicije u vremenu i prostoru. Lociran na obodu grada, ova hladna i poprilično blokovska struktura uočljiva je kilometrima okolo (kao što možete primetiti na fotografijama) i pruža posetiocima odličan pogled na okolinu sa svoje najviše platforme. Rečeno je da nebom osvetljeni volumen na vrhu strukture simbolizuje figuru, čiji prolazak može biti praćen kroz vetrovite kanale jednica na tlu, kulminirajuću u jednu sklupčenu formu koja odbacuje bučni grad.

Sa ukupno 300 metara kvadratnih unutrašnjeg prostora, Nanjing Sifang Art Muzej koji je otvoren ovog proleća služiće kao kapija ka Kineskoj internacionalnoj praktičnoj izložbi arhitekture (Chinese International Practical Exhibition of Architecture) sa svojom izmešanom kolekcijom radova preko 20 internacionalnih umetnika, postavljenih pod kustosom Aratom Isosakijem (Arata Isosaki). Forma muzeja sa svojim kremastim zidovima koji su podržani sa dve "debele štule" samo će poboljšati ovaj izložbeni prostor, i ujedno kao vidikovac omogućiti čiste vizure na okružujući habitat. Ovaj intimni galerijski prostor služi kao privatni mehur u kome posetioci mogu da se dive umetninama.

Kako se grad priprema da ugosti Letnje omladinske olimpijske igre 2014. godine, podržavanje razvoja kulturnih mesta kao što je ovaj postaće imperativ ako Nanjing nastavi da razvija svoju savremenu arhitekturu. Grad je poznat kao jedan od najstarijih gradova u Kini, sa legendama koje datiraju iz vremena Yecheng utvrđenja koje je izgradio Fu Chai, gospodar države Wu 495. godine p.n.e. Poslednjih par godina, savremene strukture kao što je projekat sedišta Chevron biroa Perkins+Will-a i projekat Automobilskog muzeja biroa 3GATTI, uvukli su Nanjing u svet arhitekture gde savremen dizajn nije izolovan od tradicionalnog kineskog koncepta gradnje.

Linkovi:

  • Muzej Salvador Dali - nova zgrada na Floridi po projektu arhitektonskog biroa HOK - link
  • Muzej sa delima Oskara Nimajera i njegov muzej u Španiji (video) - link
  • Zaha Hadid - Riverside Muzej u Glazgovu - link
  • Muzej Soumaya (video) - link
  • Nacionalni muzej građevinarstva SAD u Vašingtonu - link
  • Steven Holl Architects - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;