INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najveći muzej na svetu: Nacionalni muzej Kine u Pekingu

09.08.2011. | WAN

Godine 1959. deset velikih, javnih, objekata je planirano za Tijanmen trg u Pekingu, u blizini carske palate i Zabranjenog grada. Mnogi od ovih projekata, koji su tokom godina izvedeni, su postavili temelje arhitektonskom putu Kine. Pre nekoliko godina, deset internacionalnih firmi među kojima su bili OMA, Kohn Pedersen Fox i Foster + Partners su pozvani da učestvuju u kreiranju vrhunskih projekata u cilju reintegracije i oživljavanja dominantnog Nacionalnog muzeja Kine na trgu. Jedan od uslova konkursa jeste bio i proširenje i stapanje dva postojeća muzeja (Muzej kineske istorije i Kineski nacionalni muzej) u jedan.

Pobedu na konkursu odnosi hamburška arhitektonska firma gmp Architekte (čitaoci portala gradjevinarstvo.rs su imali prilike da čitaju o njihovim projektima ranije - pogledati linkove na kraju teksta) koja je predložila da se čitava unutrašnja struktura muzeja ukloni, takođe da se pomeri centralni blok i umetne bronzani "leteći" krov koji bi pokrio ovaj monumentalni, prazan, prostor. Ovaj krov je projektovan da pokrije stalnu postavku kineske istorije, kao i da pruži dalekosežne poglede ka kineskoj prestonici.

Ipak, klijent i udruženi kineski arhitektonski stručnjaci su osećali da konceptu trebaju određene revizije. Sada izvršene sa promenjenim projektnim rešenjem, koncept kombinuje južno i severno krilo otklanjanjem centralne strukture objekta. Ogroman "forum", dugačak 260m, stoji u ovoj praznini, šireći se u centru i kod glavnog ulaza dajući dobrodošlicu posetiocima.

Niz vitkih stubova karakteriše zapadni ulaz u postojeće zdanje, uokvirujući klasičan stil hrama i palate ujedno. Zapadna fasada novog objekta projektovana je analogno, "dougong" (Dougong je jedinstveni struktrualni element sadržan od povezanih drvenih podloška - jedan od najvažnijih elemenata tradicionale kineske arhitekture) koji je položen na svom osloncu i nosi prominentni projektovani krov novog zdanja. Sa postojećim severnim i južnim krilom sada ujedinjenim prostranim "forumom" olakšalo je snalažanje u ovoj ogromnoj zgradi, pošto se svi javni ulazi granaju sa ovog centralnog prostora.

Sa skoro 200.000 metara kvadratnih Nacionalni muzej Kine je sada najveći muzej na svetu i njegova prestižna umetnička kolekcija je postavljena na četiri nivoa novog objekta. Centralni hol ili "forum" pružiće potreban prostor za državne prijeme, bankete i slične važne događaje.

Dodatno, iznad glavnog hola nalazi se nezavisna dvorana (amfiteatar) za događaje sa fiksnim rasporedom sedenja za potrebe predavanja, koncerata, filmskih projekcija i predstava. Uprkos ogromnoj površini projekta, arhitekte su želele da zadrže kućni osećaj upotrebom lokalnog granita, drvenih obloga, recikliranog stakla i zidnim crvenim oblogama.

Linkovi:

  • Šangajsko plivalište (projekat gmp Architekte) - link
  • Prvi muzej u Kini posvećen savremenoj arhitekturi - link
  • Nacionalni muzej građevinarstva SAD u Vašingtonu - link
  • Zaha Hadid - Riverside Muzej u Glazgovu - link
  • Muzej Soumaya (video) - link
  • Muzej Salvador Dali - nova zgrada na Floridi po projektu arhitektonskog biroa HOK - link
  • Svetlosna galerija, Viktorija i Albert muzej - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;