INFONET-468X60-BANNER

GUP: Četiri prstena oko Beograda

29.11.2012. | Tanjug

Novi Generalni urbanistički plan (GUP) predviđa četiri prstena oko grada – prvi je krug dvojke, a četvrti obilaznica. Izrada Generalnog urbanističkog plana (GUP) Beograda u skladu je sa Zakonom o planiranju i izgradnji, pratećim pravilnicima i odlukama, i predstavlja osnovni instrument za održivi razvoja područja glavnog grada, ocenili su danas učesnici stručno-privrednog skupa u Privrednoj komori Beograda na kojoj je promovisan Nacrt GUP-a Beograda.

Predloženim rešenjima novog plana predviđena je podela teritorije glavnog grada na prostorne zone i urbanističke celine – centralna zona zauzima 3.236 hektara, srednja zona 11.538 hektara, a periferena zona 62.972 hektara.

Sektor stanovanja je jedan od najvećih, a u okviru GUP-a predviđena je zamena postojećeg dotrajalog stambenog fonda, sanacija neplanske gradnje, ali i izgradnja novih stambenih površina.

Novim GUP-om predviđena je revitalizacija gradskog centra, ali i aktiviranje potencijala u zoni priobalja, naglasili su danas predstavnici Urbanističkog zavoda Beograda.

Kada je u pitanju privreda predviđene su dalje aktivnosti na izmeštanju privrednih objekata iz centralne gradske zone, neophodno je očuvanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta u perifernoj zoni, kao i dodatno opremanje saobraćajne infastrukture.

Beograd bi, prema projekcijama novog GUP-a, trebalo da dobije i neke izmene u saobraćaju, a to se pre svega odnosi na izmeštanje teretnog saobraćaja iz centra grada, nastavak izgradnje obilaznica ali i izgradnja Beogradskog metroa.

Saobraćaj u većini metropola u svetu funkcioniše pre svega zahvaljujući saobraćajnim prstenovima, pa se slično planira i za srpsku prestonicu.

Nacrt GUP-a predviđa izgradnju četiri prstena od kojih je prvi prsten - obilaznica oko kruga dvojke, drugi je nešto širi i trebalo bi da poveže Novi Beograd preko Mosta na Adi, Bulevara despota Stefana do Pančevačkog mosta.

Planirano je da treći prsten omogući izmeštanje teretnog saobraćaja iz centra grada i poveže ga sa Pančevačkim ritom, dok je kao četvrti saobraćajni prsten predviđena oblilaznica od Batajnice, preko Dobanovaca, Bubanj Potoka, prema Viinči i Pančevu.

Nacrtom novog GUP-a takođe je predviđeno unapređenje javnog gradskog prevoza u glavnom gradu, a najveća novina bi trebalo da bude izgradnja Beogradskog metroa.

Takođe je neophodno proširiti kapacitete Beo voza, napraviti garaže na obodima grada, nastaviti izgradnju železničke stanice Centar u Prokopu, nove teretne železničke stanice, ocenili su učesnici današnjeg skupa.

Nacrt Generalnog urbanističkog plana Beograda izložen je u zgradi Urbanističkog zavoda Beograda kao i na njihovom internet sajtu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;