SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

19. BINA: Seminar "Arhitekti / Projektanti / Praktičari" u Sava centru

23.05.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Seminar "Arhitekti / Projektanti / Praktičari" u okviru programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA biće održan u petak 31. maja od 10 do 16 časova u Sava centru. Ovaj seminar predstavlja seriju predavanja za profesionalce, sa ciljem razmene ideja i informacija iz oblasti projektovanja i upotrebe novih i inovativnih materijala i proizvoda.

Sava centar

Sava centar (Foto: Aleksandar i Vesna Anđić)

Ovogodišnji seminar posvećen je autoru objekta Sava centra, proslavljenom arhitekti Stojanu Maksimoviću (1934-2024), u duhu teme u fokusu Odjeci Modernizma.

Stojan Maksimović je bio izuzetno talentovana i kreativna ličnost, arhitekta koji je stvarao u zemlji i inostranstvu. Radio je u arhitektonskom studiju Stojan Maksimovic Architect u Nahantu - država Masačusets (SAD).

Višestranost njegove umetničke ličnosti dokazuje njegovo bogato internacionalno iskustvo kao i veliki broj značajnih arhitektonskih i urbanističkih realizacija. Za svoja dela nagrađen je saveznom nagradom dnevnog lista "Borba" (1977), Oktobarskom nagradom grada Beograda (1977), a za ukupan opus najvećim profesionalnim priznanjem Saveza arhitekata Srbije - Velikom nagradom za arhitekturu (1990).

Najznačajniji objekti su Sava Centar, Hotel Intekontinental (Crowne Plaza), Opština Novi Beograd, kao i niz stambenih i drugih objekta koji su remek-dela naše arhitekture. Njegova dela žive sa nama i uče nas kako je moguće kvalitetnom arhitekturom i urbanizmom postići vanvremenske urbane repere u prostorima grada.

Sava centar

Glavna kongresna sala Sava centra (Foto: Aleksandar i Vesna Anđić)

Posebna pažnja će biti posvećena obilasku objekta Sava centra, projektu i realizaciji rekonstrukcije kongresnog centra, primenjenim novim tehnološkim rešenjima, materijalima i detaljima izvođenja. Predstavnici građevinske industrije će kroz kratka predavanja upoznati kolege sa najnovijim dostignućima iz svoje oblasti, karakteristikama i mogućnostima primene proizvoda.

Predstavnici kompanija Mapei, Eurodom, Knauf, Aco, Alumil, Lemit i Xella će govoriti o načinima rekonstrukcije objekta, novim materijalima i njihovim mogućnostima ugradnje.
 
U okviru seminara, na temu "Samoodređenje prema profesiji - Kragujevac kao stvaralački kontekst" svoja viđenja arhitekture prezentovaće mladi arhitekti Aleksa Đurić i Natalija Bogdanović, Addicted Design Studio iz Kragujevca.

Predavanja se realizuju u suorganizaciji sa Delta Real Estate i uz podršku Inženjerske komore Srbije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;