IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Archicad 27 je stigao!

01.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Sveprisutnija "AI - Veštačka inteligencija" govori nam o još jednom iskoraku koji se dešava u tehnologiji i izazvao je različite reakcije među strukama. Arhitekte se pitaju koje promene donosi ova inovacija. Među njima ima i onih koji strepe da neće ispratiti tokove koji se sve više ubrzavaju, ali većina je saglasna da će oni koji znaju da koriste alate veštačke inteligencije imati prednost u odnosu na one koji ignorišu promene koje dolaze.

Archicad AI Visualizer Adaptive Hibrid Framework

Archicad AI Visualizer Adaptive Hybrid Framework (Foto: hiCAD)

Na ovu temu je Graphisoft, vodeća softverska kuća za razvoj BIM tehnologija, krajem novembra 2023. godine objavila novosti po pitanju implementacije koja je do sada bila u toku.

"Od 21. novembra 2023. godine, korisnici Archicad-a mogu ubrzati proces ranog projektovanja generisanjem višestrukih vizualizacija pre samog početka 3D modelovanja, zahvaljujući moćnoj veštačkoj inteligenciji koja generiše fotografije visokog kvaliteta.

Najavljena prošle godine, Graphisoftova tehnologija "Adaptive Hybrid Framework" omogućava brzu i kvalitetnu isporuku novih mogućnosti i integraciju inovativnih tehnologija - poput veštačke inteligencije - u rešenja kompanija.

U samom Graphisoftu AI tehnologije se koriste u više poslovnih oblasti - od pojednostavljivanja operacija koje pozitivno utiču na razvoj softvera, do lokalizacije, podrške i marketinške komunikacije. Na taj način Graphisoft pruža bolje, brže i kvalitetnije usluge klijentima."

Archicad AI Vizualizator je dostupan svim arhitektama i dizajnerima enterijera zainteresovanim za istraživanje budućnosti arhitektonske vizualizacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji danas.

Archicad AI Vizualizator se može preuzeti sa Graphisoft-ovog sajta putem linka: https://graphisoft.com/solutions/innovation/archicad-ai-visualizer. Neophodno je da imate najnoviju verziju Archicad 27, te nakon instaliranja Archicad AI Visualizer-a, on kao alat postaje integrisan u Archicadu.

Na samom početku, projektanti kreiraju bazični model, te u 3D prozoru mogu izabrati paletu "AI Vizualizer". Koristeći tekstualna uputstva ili nekoliko opisnih reči, kao što je npr. "moderna kancelarija sa drvenim površinama". Tada dolazi do generisanja više opcija u vidu fotografija ili skica koje mogu biti veoma zgodne u ranoj fazi rada na projektu.

Interfejs je jednostavan za korišćenje, a upiti i rezultati su optimizovani tipu projekta u zavisnosti od toga da li je u pitanju model same zgrade ili enterijerski prikaz.

Prava intelektualne svojine su potpuno zaštićena zahvaljujući lokalnom skladištenju izvornih slika na korisničkim računarima. Projektanti mogu izabrati veličinu fotografije, broj iteracija i odrediti brzinu za preciznije rezultate.

BIMcloud

BIMcloud (Foto: hiCAD)

Uz BIMcloud korisnici dobijaju bezbednu saradnju između članova projektnog tima u realnom vremenu, bez obzira na veličinu projekta, lokaciju kancelarija ili brzinu internet veze. Konfiguracije privatnog i javnog oblaka, na standardnom hardveru i softveru, omogućavaju čak i manjim kancelarijama da iskoriste brz, efikasan i siguran, timski pristup zajedničkim projektima i to u realnom vremenu.

Čvrsta platforma za multidisciplinarnu saradnju tokom projektovanja čini BIMcloud alatom na koji arhitekte, inženjeri i svi saradnici mogu da računaju.

BIMx

BIMx (Foto: hiCAD)

BIMx 2023 kao dobro poznati, jedinstveni alat za prezentaciju BIM dokumentacije i modela na mobilnim platformama, prerasta u robusnu platformu za saradnju sa vodećim BIM autorskim alatom, Archicad-om 27.

Archicad-ovi moćni ugrađeni alati i interfejs prilagođen korisniku čine ga najintuitivnijim i najefikasnijim BIM softverom na tržištu. Uz gotovu projektnu dokumentaciju, publikovanje jednim klikom, foto-realistično prikazivanje i najbolju analizu u klasi, Archicad omogućava arhitektama da se fokusiraju na ono što najbolje rade: projektuju sjajne zgrade.

Zato vam kompanija hiCAD sa oduševljenjem predstavlja najnovije izdanje: Archicad 27.

Distance Guides/vođice razdaljine (Foto: hiCAD)

Modelovanje sa vođicama za razdaljine omogućava aktivno pozicioniranje elemenata modela brže i zgodnije. Distance Guides pruža dugoočekivanu inovativnu mogućnost - aktivno pozicioniranje elemenata objekta - zahvaljujući intuitivnoj upotrebi numeričkog i grafičkog unosa dimenzija.

Design Options_Integrisane opcije prikaza projekta

Design Options/Integrisane opcije prikaza projekta (Foto: hiCAD)

Funkcija "Integrisane opcije prikaza projekta" - Design Options, bila je veoma tražena funkcionalnost od strane korisnika Archicad-a tokom godina, te je u najnovijoj verziji Archicad-a integrisana. Ova funkcionalnost olakšava kreiranje, istraživanje i upravljanje različitim pojavnim oblicima projekta od samog početka procesa projektovanja, i dalje kroz faze razrade, dokumentovanja i realizacije projekta.

Veza Archicad - Enscape postaje još bolja u 2023. godini, projektanti imaju priliku da iskuse mogućnosti renderovanja u realnom vremenu, koje je Enscape integrisao u Archicad.

Veza omogućava korisnicima da neprimetno integrišu svoje BIM modele sa Enscape-ovom naprednom tehnologijom renderovanja. Ova integracija otključava potencijal za sagledavanje modela projekata na realističan i interaktivan način, bez ometanja radnog i razvojnog procesa projektovanja.

Velika želja među korisnicima je dodata Archicad-u jer se uvodi izvorna podrška za uvoz i izvoz FBX datoteka. Ovaj format datoteke se smatra industrijskim standardom prilikom prenosa 3D datoteka u AR/VR aplikacije.

Sa ovom funkcionalnošću, korisnici mogu brzo i kvalitetno da povežu svoje BIM modele sa MR (mešovita stvarnost) tehnologijama. Nema potrebe da se oslanjate na druge, prelazne alate, sačuvajte FBX datoteke direktno iz Archicad-a. Pojednostavljujući tok posla, Archicad svojim korisnicima pruža slobodu i fleksibilnost da povežu svoje BIM modele sa najnovijim tehnologijama vizualizacije.

Prikazi/Visualizations

Prikazi/Visualizations (Foto: hiCAD)

Sarađujte sa projektantskim biroima koji koriste OPEN BIM za implementaciju najsavremenijih radnih procesa sa projektantima instalacija i građevinskih konstrukcija. Archicad 27 je sertifikovan za uvoz i izvoz IFC4 fajlova od strane međunarodne buildingSMART organizacije. Ovo obezbeđuje još bolju doslednost i efikasnost u razmeni podataka između različitih struka i softverskih rešenja.

Koristite otvoreni, Strukturalni Analitički Format (SAF) za dvosmernu razmenu informacija, jednim klikom, kroz konstruktivni model arhitektonskog projekta, između Archicad-a 27 i projektanata konstrukcije koji koriste specijalizovane softvere AxisVM, Tower i sl.

Generalni zastupnik Archicad-a za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i Kosovo je kompanije hiCAD.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;