INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

SANU: Sačuvati Beogradski sajam kao arhitektonsku celinu

28.05.2024. | Beta

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) smatra da nadležni organi moraju da pronađu rešenje kojim će biti sačuvan Beogradski sajam kao arhitektonska celina sa svojim halama i namenom, primerenom nespornim vrednostima tog značajnog zdanja. Povod je najava mogućeg rušenja najvećeg dela objekata i prenamene zemljišta Beogradskog sajma.

Beogradski sajam

Beogradski sajam (Foto: Gradjevinarstvo.rs)

Istorijski kontekst i značaj

Izvršni odbor SANU, na predlog Odeljenja tehničkih nauka i uz podršku Odeljenja umetnosti SANU, usvojio je saopštenje u kome se naglašava istorijat izgradnje i značaj Beogradskog sajma. Beogradski sajam je planiran, projektovan i izgrađen samo dvanaest godina nakon završetka Drugog svetskog rata, od strane akademika Milorada Pantovića, Branka Žeželja i inženjera Milana Krstića, koji su svojim radom dali nemerljiv doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj arhitekturi i graditeljstvu.

Značaj i funkcija

Beogradski sajam je otvoren 23. avgusta 1957. godine, a prva manifestacija bila je Sajam tehnike, koju je posetilo više od milion ljudi. Već posle godinu dana, iz studija smeštenog na Sajmu, TV Beograd je emitovala svoju prvu emisiju. Beogradski sajam od tada organizuje brojne sajamske manifestacije, među kojima je i Sajam knjiga, koji se neprekidno održava od 1957. godine. Pored toga, Sajam je imao značajnu ulogu u kriznim situacijama i nedavnim pandemijama.

Obrazovna uloga i simbolika

Sajam ima posebnu simboliku za buduće inženjere i graditelje Srbije, koji polažu prijemne ispite za tehničke fakultete u objektima koji svojom lepotom i funkcionalnošću ukazuju na moguće domete inženjerske struke. Zbog urbanističkog i arhitektonskog rešenja, lepote, funkcionalnosti i impozantnosti, Beogradski sajam je jedno od najvrednijih dela srpske arhitekture i graditeljstva.

Zaštita kulturnog dobra

Ukazano je da je Hala 1 Beogradskog sajma, zbog arhitektonskih rešenja i načina izgradnje, proglašena za nepokretno kulturno dobro, kao spomenik kulture.

Apel za očuvanje

Zbog svih navedenih vrednosti, Izvršni odbor SANU smatra da nadležni organi moraju da pronađu rešenje kojim će se sačuvati Beogradski sajam kao arhitektonska celina sa svojim halama i namenom primerenom nespornim vrednostima ovog značajnog zdanja.

SANU apeluje na sve relevantne institucije da preduzmu potrebne mere kako bi se osigurala zaštita i očuvanje ovog značajnog dela srpskog kulturnog nasleđa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;