INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Počela rekonstrukcija platoa ispred Hrama Svetog Save

29.05.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Rekonstrukcija platoa ispred Hrama Svetog Save, najavljivana godinama, konačno je započela. Ovaj prostor, poznat po izvaljenim i polomljenim pločama, biće obnovljen do sledeće godine, prema najavama iz Grada Beograda.

Plato ispred Hrama Svetog Save

Plato ispred Hrama Svetog Save (Foto: Grad Beograd)

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić istakao je da je rekonstrukcija usklađena sa patrijarhom Porfirijem i Srpskom pravoslavnom crkvom. Plan je da se sačuva autentičnost parka i da se koristi najkvalitetniji materijal, prirodni kamen. Neće se seći nijedno stablo, a biće zasađeno između 400 i 500 novih sadnica.

Rekonstrukcija će se obaviti prema projektu akademika Branislava Mitrovića i profesora Dejana Miljkovića, koji su angažovani direktno od strane Srpske pravoslavne crkve. Prema njihovom idejnom rešenju, sa leve strane platoa biće šuma sa igralištem za decu, a između nje i Narodne biblioteke Srbije će se nalaziti centralna pešačka staza.

Plato ispred Hrama Svetog Save

Plato ispred Hrama Svetog Save (Foto: Grad Beograd)

 

Postojeća fontana će biti uklonjena, a nova neće biti klasičan vodoskok. Takođe, planirana je gradnja zgrade patrijaršije u nastavku postojećeg Parohijskog doma.

Vlada Srbije će zajedno sa Gradom Beogradom učestvovati u finansiranju ovog projekta. Šapić je podsetio da će se u drugoj fazi rekonstrukcije izgraditi Patrijaršijski dom, što će omogućiti bolje uslove za svakodnevni život crkve.

Garaža na Skerlićevoj ulici, koja će imati 356 novih parking mesta, takođe je deo ovog projekta.

Pored rekonstrukcije platoa, planira se i izgradnja novog prostora za čuvanje bibliotečke građe Narodne biblioteke Srbije, koji će imati četiri podzemna nivoa sa depoima, kancelarijskim i izložbenim prostorom. Projekat potpisuje Branislav Mitrović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;