INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Opština Ada dobila biološki prečistač otpadnih voda

02.04.2012. | E-kapija

U naselju Novo selo u petak (30. marta 2012. godine) svečano je otvoren prečistač otpadnih voda (glavni kolektor za odvod otpadnih voda) za opštinu Ada. Projekat je izveden u okviru programa IPA projekata koje finansira EU u okviru u prekogranične saradnje Srbija - Mađarska, uz podršku pokrajinske Vlade i lokalne samouprave, objavio je sajt Vlade Vojvodine.

Fotografija - Sa otvaranja

Vrednost donacije od milion evra za ovaj projekat, dosad je najveći pojedinačni iznos donacije od strane EU u okviru realizacije IPA programa prekogranične saradnje u našoj pokrajini.

- Vojvodina je do sada uspela da realizuje 97% sredstava iz fondova EU što je više nego u većini evropskih regija. Kroz pokrajinski Fond za razvoj otvorili smo mogućnost da svi iz Vojvodine, svaka naša opština, učestvuju u ovakvim projektima. U realizaciji ovog projekta povezali smo i lokalnu administraciju u opštini Ada i opštinu Morahalom iz susedne Mađarske, sa kojom je projekat zajednički ostvaren, i pokrajinu - mi smo izgradili sekundarnu kanalizacionu mrežu - rekao je predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

- Ovaj projekat je i dokaz zbog čega nam je važna kandidatura, zbog čega nam je važno članstvo u EU i koliko su ovakvi projekti važni za približavanje standardu zemalja EU, jer da će omogućiti da naši ljudi žive bolje i civilizovano, a savremena infrastruktura je neophodna i za otvaranje novih radnih mesta i dolazak novih investitora koji žele kod nas da ulažu - dodao je on.

Projekat "Waterprotection" realizovan pod sloganom "Dobri susedi zajedno stvaraju budućnost" obezbediće za opštinu Ada mnogo kvalitetniji život jer se radi o najmodernijem postrojenju - biološkom prečistaču otpadnih voda. Prema rečima predsednika ađanske opštine Zoltana Bilickog, izgradnja postrojenja omogućiće prečišćavanje otpadnih voda iz oko 3.000 domaćinstava Ade i Mola. Na taj način će se sprečiti da komunalne otpadne vode zagađuju zemljište, površinske i podzemne vode na ovom području. Predesednik opštine Ada je rekao i da će do kraja ove godine trajati neophodni režim probnog rada a početkom 2013. sistem će biti u redovnoj upotrebi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;