Opština Ada dobila biološki prečistač otpadnih voda

02.04.2012. | E-kapija

U naselju Novo selo u petak (30. marta 2012. godine) svečano je otvoren prečistač otpadnih voda (glavni kolektor za odvod otpadnih voda) za opštinu Ada. Projekat je izveden u okviru programa IPA projekata koje finansira EU u okviru u prekogranične saradnje Srbija - Mađarska, uz podršku pokrajinske Vlade i lokalne samouprave, objavio je sajt Vlade Vojvodine.

Fotografija - Sa otvaranja

Vrednost donacije od milion evra za ovaj projekat, dosad je najveći pojedinačni iznos donacije od strane EU u okviru realizacije IPA programa prekogranične saradnje u našoj pokrajini.

- Vojvodina je do sada uspela da realizuje 97% sredstava iz fondova EU što je više nego u većini evropskih regija. Kroz pokrajinski Fond za razvoj otvorili smo mogućnost da svi iz Vojvodine, svaka naša opština, učestvuju u ovakvim projektima. U realizaciji ovog projekta povezali smo i lokalnu administraciju u opštini Ada i opštinu Morahalom iz susedne Mađarske, sa kojom je projekat zajednički ostvaren, i pokrajinu - mi smo izgradili sekundarnu kanalizacionu mrežu - rekao je predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

- Ovaj projekat je i dokaz zbog čega nam je važna kandidatura, zbog čega nam je važno članstvo u EU i koliko su ovakvi projekti važni za približavanje standardu zemalja EU, jer da će omogućiti da naši ljudi žive bolje i civilizovano, a savremena infrastruktura je neophodna i za otvaranje novih radnih mesta i dolazak novih investitora koji žele kod nas da ulažu - dodao je on.

Projekat "Waterprotection" realizovan pod sloganom "Dobri susedi zajedno stvaraju budućnost" obezbediće za opštinu Ada mnogo kvalitetniji život jer se radi o najmodernijem postrojenju - biološkom prečistaču otpadnih voda. Prema rečima predsednika ađanske opštine Zoltana Bilickog, izgradnja postrojenja omogućiće prečišćavanje otpadnih voda iz oko 3.000 domaćinstava Ade i Mola. Na taj način će se sprečiti da komunalne otpadne vode zagađuju zemljište, površinske i podzemne vode na ovom području. Predesednik opštine Ada je rekao i da će do kraja ove godine trajati neophodni režim probnog rada a početkom 2013. sistem će biti u redovnoj upotrebi.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije