INFONET-468X60-BANNER

Kako uvesti vodu u kuću tamo gde nema javnog vodovoda

29.01.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Odlučili ste da pravite kuću ili vikendicu na terenu gde nema javne vodovodne i kanalizacione mreže. Niste jedini i problem je rešiv. A jednom će i ta infrastruktura doći do vas.

Kombinacija pločica različitih veličina i dizajna

Kombinacija pločica različitih veličina i dizajna (Foto: Freepik)

Do tada bićete deo prilično velike populacije u Srbiji koja živi u takvim uslovima, najviše u selima. Ali i neka veća naselja u Srbiji nemaju vodovodnu mrežu, kao ni periferije pojedinih gradova.

Noviji statistički podaci pokazuju da je javnim vodosnabdevanjem obuhvaćeno nešto više od 80% stanovništva. Pristup javnom vodovodu je najlošiji u centralnoj Srbiji (71%), a najzastupljeniji u Beogradu (92%) i u Vojvodini (91%).

Radi jasnije slike o ovom pitanju evo još nekoliko zanimljivih podataka. Prosečna potrošnja vode po stanovniku u Srbiji iznosi oko 350 litara na dan. Stanovnik grada troši 400 litara vode dnevno, a onaj u selu samo 250 litara. Oko 75% snabdevanja vodom se vrši iscrpljivanjem podzemnih voda.

Dakle, slobodno gradite vaš novi dom, planirajte i kupatilo naravno, a vodu dovedite iz nekog obližnjeg izvora kao što su to već uradile vaše komšije, možda iz bunara u blizini, a rešenje je i u postavljanju cisterne za vodu.

Pumpe za vodu - rešenje za dovod vode

Da biste imali vodu u kući neophodna vam je pumpa za vodu. Najprostije objašnjeno pumpe za vodu su uređaji koji se koriste za premeštanje vode sa jednog mesta na drugo. Usisavaju vodu sa jednog mesta i potiskuju je na drugo. Koriste se u različitim situacijama, za snabdevanje domaćinstava vodom, za  poljoprivredu, industriju, a koriste se i za isušivanje nekog područja ili izbacivanje vode prilikom poplava.

Za ove namene koriste se različite pumpe za vodu, a one prema principu rada mogu biti centrifugalne (koriste rotirajući radni točak-impeler da bi voda bila uvučena i potisnuta dalje), bataste (koriste klip koji se kreće u cilindru da bi uvukao i potisnuo vodu), vijčane pumpe (imaju vijke ili vijčane elemente koji rotiraju da bi preneli vodu) i druge.

Pumpe za vodu su zapravo deo sistema koji se koristi za snabdevanje domaćinstva vodom, a to su hidrofori ili hidropaci. Osnovna razlika između hidrofora i hidropaka je u zapremini, koja je veća kod hidrofora.

Najvažniji deo hidrofora je protočna pumpa i najzaslužnija je za održavanje pritiska u vodovodnom sistemu. Njena funkcija je da pod pritiskom obavlja distribuciju vode u određenom smeru. Preporuka je da koristite kvalitetne pumpe za vodu da biste imali sigurnije snabdevanje vodom.

Možete postaviti cisternu ili dovesti vodu sa bunara do kuće

Možete postaviti cisternu ili dovesti vodu sa bunara do kuće (Foto: Freepik)

Uređivanje kupatila - materijali i trendovi

Kada ste obezbedili vodu u kući jedan od izazova je uređenje kupatila. Toliko je novih materijala i trendova da nije lako odlučiti šta izabrati. Dobro je da znate šta je u trendu, ali nemojte zanemariti i ono što se vama dopada, ipak je to vaše kupatilo, a i trendovi se menjaju.

Sve više se ugrađuju pločice većih dimenzija, posebno podne, ali i zidne. Dobro se uklapaju i osvežavajuće deluju pločice neobičnih dimenzija. Boje ostaju neutralne jer se na njima manje vide mrlje i ostaci vode.

Birajte pločice dobrog kvaliteta jer treba i da traju, a pored estetike imajte u vidu i njihova mehanička svojstva. Za kupatilo je naročito važna klizavost podnih pločica pa o tome povedite računa. Prilikom ugradnje podnih pločica postavite i kanalice za vodu, tako da umesto kade možete postaviti paravan ili kabinu direktno na pločice.

Mnogi se opredeljuju za ovo rešenje ili za tuš kabinu kao kombinaciju tuš paravana i tuš kadice. Ima svojih prednosti, lakše se ulazi i izlazi iz prostora za tuširanje, što je korisno za decu i starije osobe, a pogodnije je i za održavanje.

Videćete i nova rešenja za postavljanje vodokotlića i wc šolja, slavine idu uglavnom na zid tako da su lavaboi slobodniji za kombinaciju pri ugradnji, a rasveta može da stvara razne atmosfere pa je i tu izbor veliki.

Koje pločice izabrati?

Kada se odlučujete za pločice najvažnije je da ih birate prema njihovim mehaničkim karakteristikama koje odgovaraju mestu gde ih postavljate.

Pritom obratite pažnju i na druge karakteristike - na boje, formate, jačinu, otpornost, klizanje, održavanje, vidljivost mrlja po njima, vizuelni utisak koji stvaraju u prostoru.

S obzirom da završavate celu kuću možete koristiti razne vrste pločica. Birajte ih prema prostoriji gde ih postavljate, kao što je kuhinja, predsoblje, stepenište, a mogu biti i napolju, na terasi i u dvorištu.

Posebno obratite pažnju na materijal od koga su pločice izrađene i prilagodite ih mestu gde ih postavljate.

Staklene pločice uglavnom imaju dekorativnu funkciju, slično cementnim koje imaju lepe boje i šare i dizajneri ih rado koriste u modernim kućnim enterijerima.

Za kupatilo su najpraktičnije keramičke pločice

Iako je puno novina u opremanju kupatila i izboru kupatilskog nameštaja, keramičke pločice zbog svojih svojstava ostaju preporuka za postavljanje na zidove i podove u kupatilu.

Pločice birajte prema mehaničkim karakteristikama

Pločice birajte prema mehaničkim karakteristikama (Foto: Unsplash)

Kupatilo je veoma korišćen prostor, višestruko funkcionalan, tako da praktičnost treba da bude prvi kriterijum za izbor. Po tome su keramičke pločice najčešći izbor za kupatila jer su izdržljive i lako se čiste i održavaju.

Možete izabrati pločice većih formata jer pored toga što su u modi veće pločice daju osećaj prostranosti. Tako će vaše kupatilo izgledati veće, naročito ako dodate i jedno veliko ogledalo na zid. Radi dinamike prostora možete ubaciti poneku drugačiju pločicu kao odgovarajući dekorativni element.

Što se boja tiče, ne treba bežati previše od klasike, tako da su za kupatilo najpraktičnije sive ili bele pločice, ali se dosta traže i bež, boja breskve ili plave.

Za pod, gde biste sigurno voleli da se manje vide prašina i prljavština, izaberite boje sa peščanim nijansama, kao što su tamno narandžasta, cigla, terakota.

Da ne pogrešite najbolje je da izaberete pločice iz kolekcija koje se nude na tržištu, u kojima su različiti elementi kombinovani sa jednim konceptom dizajna. Tada ne morate razmišljati o podudaranju boja jer su to već uradili fabrički dizajneri.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;