INFONET-468X60-BANNER

Bajdina u Mirijevu dobija preko 4.000 novih stanova, vrtiće, škole i parkove

28.02.2022. | eKapija

Na javnom uvidu se nalazi Plan detaljne regulacije područja Bajdina u Mirijevu, u beogradskoj opštini Zvezdara. Ovo naselje koje se nalazi  južno od Mirijeva IV dobiće brojne sadržaje karakteristične za moderne gradske centre.

Bajdina-Mirijevo-Foto-Urbanistički zavod Beograda

Bajdina, Mirijevo (Foto: Urbanistički zavod Beograda / Plan detaljne regulacije)

Plan detaljne regulacije izradio je Urbanistički zavod Beograda, a naručilac je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Bajdina se intenzivno izgrađuje od 2000-ih godina, a namera je da sada dobije nove stambene komplekse, mešovite gradske centre i objekte javne namene koje trenutno ne poseduje.

Dokument koji predstavlja urbanističku osnovu za buduću gradnju, predviđa da će broj stanovnika sa 288 porasti na 12.085, a broj stanova sa 70 na 4.476.

Ukupna površina plana obuhvata 66,73ha i okviru nje planirana je izgradnja zone za porodično stanovanje, kompleksa za višeporodično stanovanje, sanacija neplanski građenih stambenih blokova i gradnja mešovitih gradskih centara u okviru dve zone, niske i srednje spratnosti, a predviđena je i gradnja komercijalnih sadržaja.

Od objekata javne namene gradiće se tri vrtića i dva depandansa predškolskih ustanova, za ukupno 871 mališana, dve osnovne škole za 480, odnosno 960 učenika, dom zdravlja i socijalna ustanova, odnosno dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju kapaciteta do 80 korisnika.

Takođe je u planu i gradnja pravoslavnog hrama, a Bajdina će dobiti i novi park sa biciklističkim stazama i sadržajima za rekreaciju, dva skvera sa mobilijarom, česmama i fontanama, zaštitni zeleni pojas oko naselja i tri nova šumska područja sa trim stazama i sadržajima za predah posetilaca.

Predviđena je i izgradnja saobraćajnica u rangu pristupnih i sabirnih ulica. Dvosmerne saobraćajnice se planiraju sa kolovozom širine 6, odnosno 7 metara za ulice kojima će se kretati javni gradski prevoz.

Od infrastrukture, u planu je gradnja toplovodne mreže, čak 65 trafostanica i izgradnja distributivne gasovodne mreže u regulacijama novoplaniranih saobraćajnica. Kada je reč o kanalizaciji, trenutno se sve otpadne vode ispuštaju u Dunav iz postojećeg kolektora duž Mirijevskog bulevara. Prema Generalnom rešenju Beogradske kanalizacije sve te upotrebljene vode će se odvoditi intereceptorom ka postrojenju da prečišćavanje otpadnih voda "Veliko selo". U planu je zacevljenje Mirijevskog i Bezimenog potoka koju se u njega uliva, u kanalizacioni sistem atmosferske kanalizacije.

 

Komentari: 1

Kris 14.05.2022 14.17.20

Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgrade kineskog kvaliteta na zvanicnim klizistima? LOL. Zgrade nece trajati ni 15 godina. Znam, jer zivim bas tu i gledam sta se gradi.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;