INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Odobrena gradnja atletske staze u Smederevskoj tvrđavi

09.01.2012. | Tanjug

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu dobio je rešenje kojim je odobrena izrada projekta za izgradnju nove atletske staze u "Velikom gradu" Smederevske tvrđave, rekao je u četvrtak (05. januara 2012.) Tanjugu direktor tog zavoda Veroljub Ranković.

To će, prema njegovim rečima, biti prvi legalno izgrađeni objekat na prostoru ovog spomenika kulture od izuzetnog značaja za Srbiju vredan oko 46 miliona dinara.

Osim smederevskih atletičara, kojima je ovo davnašnji san, izgradnjom nove atletske staze na toj lokaciji biće zadovoljni i zaštitari-arheolozi.

Naime, postojeća i nikad do sada zvanično odobrena staza, biće izmeštena taman koliko im dogovara da zaštite ostatke srednjevekovne crkve u Tvrđavi.

Nedavno su počeli radovi na iskopavanju i restauraciji crkve koja datira iz vremena pre nego što je Ðurađ Branković izgradio dvor i tvrđavu, a staza je prolazila nedaleko od lokaliteta.

Rešenjem Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture precizirano je da buduća staza treba da bude udaljena 19,5 metara od temelja crkve koja će se, po rečima Rankovića, konzervirati i sanirati tokom ove godine.

- Zabranjuje se izgradnja klupskih prostorija, i drugih pratećih sadržaja. Time će biti stvoreni uslovi za restauraciju i pristup lokalitetu crkve i neometano nastavljanje radova na rekonstrukciji bedema - naglasio je Ranković.

Idejni projekat staze je urađen, ostaje još da se izradi glavni građevinski projekat, po dobijanju saglasnosti Ministarstva za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;