SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Eko-vinjeta" potvrđuje kvalitet Austrotherm XPS® proizvoda

23.05.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Austrijska "eko-vinjeta" pokazuje svest kompanija o visokom ekološkom kvalitetu njihovih proizvoda. Paleta proizvoda Austrotherm XPS® je ponovo sertifikovana ovom nagradom - ona garantuje najviše ekološke standarde u proizvodnji, upotrebi i odlaganju.

Eko-vinjeta

Eko-vinjeta (Foto: Austrotherm)

Šareni dizajn austrijske "eko-vinjete" potiče od umetnika i pionira zaštite životne sredine u Austriji, Fridensrajha Hundertvasera. Ova austrijska ekološka oznaka je lansirana 1990. godine, a njen logo simbolizuje elemente zemlju, vodu, vazduh i prirodu.

Dodeljen od strane tamošnjeg Saveznog ministarstva za zaštitu klime, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju (BMK), danas se smatra najvažnijim državnim sertifikovanim ekološkim pečatom u Austriji.

Ekološki izolacioni materijal

Austrijska "majka" firme u Srbiji - kompanija Austrotherm GmbH je tu nagradu prvi put dobila još 2007. godine, za grupu proizvoda Austrotherm XPS®. Od tada, pa sve do današnjih dana, Austrotherm GmbH je jedini austrijski proizvođač termoizolacionih XPS-ploča koji je u posedu ove nagrade.

"Austrijska ekološka oznaka pokazuje visoku ekološku kompatibilnost proizvoda, kao i našu doslednu orijentaciju ka održivom razvoju", potvrđuje Johan Jandl, rukovodilac sektora istraživanja i razvoja u Austrotherm GmbH, ne skrivajući svoje zadovoljstvo što je nagrada ponovo dodeljena ovoj grupaciji.

VAŽNA TEMATSKA NAPOMENA: Celokupna proizvodnja u Austrotherm XPS-fabrici u Nišu, uključujući sve proizvodne sirovine, procese i tehnologiju, ni po čemu se ne razlikuje od proizvodnje i kvaliteta proizvoda iz palete Austrotherm XPS® koji nastaju u austrijskoj fabrici u Pinkafeldu, u nemačkoj fabrici u Vitenbergeu ili u nekoj od dve XPS-fabrike grupacije koje postoje u nama susednoj Rumuniji.    

Austrijska "eko-vinjeta" se dodeljuje na period od četiri godine, nakon kojeg se ponovo sačinjava jedan nov, sveukupni izveštaj. Pored toga, svake godine se sprovode nasumične "štih probe" uzoraka, kako bi se još više garantovalo ispunjenje kriterijuma za posedovanje pomenutog sertifikata.

Austrotherm XPS® (Foto: Austrotherm)

Dokazi na tri nivoa

Kompanije moraju da dokažu ispunjenje kriterijuma kroz jedan nezavisni izveštaj. Prilikom testiranja proizvoda primenjuje se pristup životnog ciklusa: uzimaju se u obzir efekti proizvodnje, upotrebe i odlaganja proizvoda.

Austrotherm GmbH je zahteve ministarstva u potpunosti ispunio i to na tri nivoa - najpre u smislu zaštite životne sredine kroz neznatnu emisiju CO2, nisku potrošnju primarne energije itd, zatim kroz ispunjenje kriterijuma zaštite na radu (pridržavanje rigoroznih graničnih vrednosti u proizvodnji), a naposletku se traži i visok kvalitet proizvoda, utvrđen kroz desetak različitih parametara, pri čemu se kao osnovni preduslov postavljaju odlična termoizolaciona svojstva materijala (koeficijent toplotne provodljivosti manji od 0,035W/mK).

Zahteva se takođe i obaveza proizvođača da preuzima svoje upotrebljene (iskorišćene) proizvode i da ih obnavlja (reciklira). Za sve ove karakteristike svojih proizvoda je Austrotherm GmbH dobio zvaničan sertifikat o testiranju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;