INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

CLS sprema Crnu knjigu izvođača zbog nepoštovanja rokova i sumnjivih aneksa

17.05.2024. | eKapija

Povodom čestih probijanja rokova ili traženja dodatnih sredstava kroz anekse ugovora prilikom izvođenja radova u Beogradu, Centar za lokalnu samoupravu (CLS) započeo je kreiranje Crne knjige izvođača radova.

Popločavanje

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Nikola Jovanović, direktor CLS-a i bivši gradski odbornik, naglasio je potrebu za negativnim poenima na tenderima za ovakve izvođače ili čak zabranu učestvovanja u budućim projektima koje finansira Grad Beograd, prenela je eKapija.

Sve zainteresovane strane mogu da dostave dostupne informacije o problematičnim izvođačima i firmama CLS-u.

Portal eKapija podseća na inicijativu za formiranje crne liste još pre skoro deset godina tokom završetka rekonstrukcije Ulice vojvode Stepe. Tada je gradska vlast najavila uvođenje međurokova u ugovorima za ključne rekonstrukcije kako bi se bolje kontrolisali izvođači.

Međutim, umesto poboljšanja kvaliteta izvedenih radova i naplate velikih penala za kašnjenja, izvođači su nastavili sa probijanjem rokova, opravdavajući se nepredviđenim problemima na terenu. U većini slučajeva, grad je tolerisao kašnjenja, često značajna u odnosu na ugovorene datume završetka radova.

Ova praksa je naročito evidentna kod rekonstrukcija ključnih gradskih saobraćajnica, gde su crne liste i veliki penali za nesavesne izvođače ostali neprimenjivani. CLS sada naglašava važnost strože kontrole i sankcija kako bi se osigurao kvalitet i pravovremenost izvođenja radova u Beogradu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;