Potpisan sporazum o izgradnji fabrike "Gorenje" u Zaječaru

28.01.2011. | Tanjug

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić potpisao je danas sa kompanijom "Gorenje" sporazum o izgradnji nove fabrike u Zaječaru, u kojoj će biti otvoreno 300 radnih mesta, a vrednost početne investicije je oko 2,9 miliona evra.

Pored Dinkića, sporazum su potpisali predsednik Uprave "Gorenja" Franjo Bobinac i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Dinkić je posle potpisivanja izjavio da je to prva prava velika investicija u Istočnoj Srbiji i izrazio uverenje da će ta slovenačka kompanija biti vesnik novih ulaganja.

Franjo Bobinac, Mlađan Dinkić i Boško Ničić

Ministar je rekao da se "Gorenje" pokazalo kao jedan od najboljih investitora u Srbiji i podsetio da je ta firma uložila do sada u našu zemlju 50 miliona evra.
 
On je istakao da je "Gorenje" na našem tržištu već više decenija i da građani Srbije imaju poverenja u proizvode te kompanije.

Dinkić je najavio da bi već u martu trebalo da počne rekonstrukcija fabrike "Porcelan", u kojoj će "Gorenje raditi", a već na leto trebalo bi fabrika da bude otvorena i da se do kraja godine, u prvoj fazi, zaposli prvih 100 radnika.

On je rekao da će se država, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, angažovati na obuci radnika, kao i na izgradnji nedostajuće infrastrukture.
 
Imajući u vidu veoma tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u tom delu Srbije, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja podržalo je tu investiciju sa po 10.000 evra po svakom novozaposlenom, odnosno sa ukupno tri miliona evra, objasnio je ministar.

Prema sporazumu, "Gorenje" će u roku od 12 meseci od sklapanja svih obavezujućih ugovora uspostaviti planirane poslovne delatnosti u Zaječaru, a u roku od tri godine obezbediće upošljavanje svih 300 radnika.

Fabriku "Porcelan" će "Gorenje" kupiti iz stečaja. Industrijski kompleks obuhvata dve hale ukupne površine 18.000 kvadratnih metara i na tom prostoru slovenačka kompanija namerava da postavi liniju za montažu mašina za pranje i sušenje veša.

U Zaječaru se takođe planira organizovanje proizvodnje umivaonika koje preduzeće ćerka "Gorenje unutrašnja oprema" sada proizvodi u Šoštanju, u Sloveniji.

"Gorenje" u Srbiji je već prisutno na dve proizvodne lokacije, pošto je u Valjevu organizovan proizvodni centar za frižidere i zamrzivače, a u fabričkom kompleksu u Staroj Pazovi proizvode se bojleri.


 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !
novosadjanin 02.11.2020.
Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg ...