PRIJAVA-468X60-BANNER

Potpisan sporazum o izgradnji fabrike "Gorenje" u Zaječaru

28.01.2011. | Tanjug

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić potpisao je danas sa kompanijom "Gorenje" sporazum o izgradnji nove fabrike u Zaječaru, u kojoj će biti otvoreno 300 radnih mesta, a vrednost početne investicije je oko 2,9 miliona evra.

Pored Dinkića, sporazum su potpisali predsednik Uprave "Gorenja" Franjo Bobinac i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Dinkić je posle potpisivanja izjavio da je to prva prava velika investicija u Istočnoj Srbiji i izrazio uverenje da će ta slovenačka kompanija biti vesnik novih ulaganja.

Franjo Bobinac, Mlađan Dinkić i Boško Ničić

Ministar je rekao da se "Gorenje" pokazalo kao jedan od najboljih investitora u Srbiji i podsetio da je ta firma uložila do sada u našu zemlju 50 miliona evra.
 
On je istakao da je "Gorenje" na našem tržištu već više decenija i da građani Srbije imaju poverenja u proizvode te kompanije.

Dinkić je najavio da bi već u martu trebalo da počne rekonstrukcija fabrike "Porcelan", u kojoj će "Gorenje raditi", a već na leto trebalo bi fabrika da bude otvorena i da se do kraja godine, u prvoj fazi, zaposli prvih 100 radnika.

On je rekao da će se država, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, angažovati na obuci radnika, kao i na izgradnji nedostajuće infrastrukture.
 
Imajući u vidu veoma tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u tom delu Srbije, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja podržalo je tu investiciju sa po 10.000 evra po svakom novozaposlenom, odnosno sa ukupno tri miliona evra, objasnio je ministar.

Prema sporazumu, "Gorenje" će u roku od 12 meseci od sklapanja svih obavezujućih ugovora uspostaviti planirane poslovne delatnosti u Zaječaru, a u roku od tri godine obezbediće upošljavanje svih 300 radnika.

Fabriku "Porcelan" će "Gorenje" kupiti iz stečaja. Industrijski kompleks obuhvata dve hale ukupne površine 18.000 kvadratnih metara i na tom prostoru slovenačka kompanija namerava da postavi liniju za montažu mašina za pranje i sušenje veša.

U Zaječaru se takođe planira organizovanje proizvodnje umivaonika koje preduzeće ćerka "Gorenje unutrašnja oprema" sada proizvodi u Šoštanju, u Sloveniji.

"Gorenje" u Srbiji je već prisutno na dve proizvodne lokacije, pošto je u Valjevu organizovan proizvodni centar za frižidere i zamrzivače, a u fabričkom kompleksu u Staroj Pazovi proizvode se bojleri.


 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;