INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prilagođeni prostori - taktilni proizvodi

18.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Proizvodnja taktilnih proizvoda namenjenih slepim i slabovidim osobama su ono čime se bavi DB TAKTIL. Svi proizvodi: taktilne staze (spoljne, unutrašnje), orijentacioni planovi, oznake na vratima i oznake pristupačnosti zapravo su jedenistveni sklop kompletne informatike i signalizacije obuhvaćene Pravilnicima o prilagođavanju objekata za lica sa posebnim potrebama.

Orijentacioni planovi služe za informisanje o rasporedu prostorija i njihovoj nameni, taktilne staze služe za nezavisno kretanje slepih i slabovidih lica kroz objekat na osnovu orijentacionog plana, oznake na vratima sa Brajevim pismom pomažu da se osoba informiše dokle je stigla u kretanju kao i da li je došla do svog željenog odredišta u objektu. Oznake pristupačnosti pružaju informacije o prilagođenosti pojedinih delova objekta određenim kategorijama lica sa posebnim potrebama (slepa lica, gluvonema lica, nepokretna lica u invalidskim kolicima, stare osobe, trudnice itd).

Taktilna staza kontrast

Taktilna staza kontrast (Foto: DB TAKTIL)

Spoljne-INOX i unutrašnje-INOX i gumene taktilne staze

Taktilne staze su antiklizne i izrađuju se u dve različite taktilne površine preporučene u Pravilniku. Služe za samostalno kretanje slepih i slabovidih lica po unutrašnosti objekta i u spoljnom prostoru od parking mesta za lica sa posebnim potrebama do ulaza u objekat. Pružaju potpunu signalizaciju slepim i slabovidim licima putem belog štapa i dodira nogama prilikom hodanja po njima.

Razlikuju se staze sa:

  • reljefom taktilnih linija, to su staze VODILJE. Njihova svrha je da usmeravaju slepa i slabovida lica po pravcima kretanja u spoljašnjem prostoru od parking mesta za lica sa posebnim potrebama do ulaza u objekat i obratno.
  • reljefom taktilnih krugova, to su UPOZORAVAJUĆE staze. Njihova svrha je da upozoravaju slepa i slabovida lica o početku signalizacije, skretanju, menjanju pravca, raskrsnici, skretanju ka ulazu u druge prostorije, nailazak na Orijentacioni plan i na kraju prestanak signalizacije, što slepom i slabovidom licu pruža informaciju da je došao do glavnog ulaza, lifta, stepeništa i sl.

Važno je napomenuti da je taktilna površina kod spoljnih i unutrašnjih staza projektovana da bude identična. Sve dimenzije: širina staze, širina linija, razmak linija, visina, prečnik krugova, razmak i raspored krugova su identični kod spoljnih i unutrašnjih staza, tako da slepa lica imaju identičnu signalizaciju kako spolja tako i u unutrašnjosti objekta. Razliku mogu osetiti jedino po tvrdoći materijala: metal – guma.

Taktilna staza za spoljni prostor

Taktilna staza za spoljni prostor (Foto: DB TAKTIL)

Taktilne staze za spoljne prostore izrađuju se od INOX lima 316 L. Montiraju se na propisanu širinu 40cm. Spoljna taktilna staza je izuzetno otporna na spoljašnje uslove: sunce, kiša, sneg, led, kao i na habanje. Montiraju se na tlo tj. podlogu (beton, keramika, mermer, asfalt...) čeličnim tiplovima i vijcima kvaliteta A2 (inox, prohrom, rosfraj...) sa upuštenom glavom i inbus zavrtanjem.

Taktilne staze za unutrašnje prostore izrađuju se od presovane vulkanizirane gume propisane širine 40cm. Unutrašnje taktilne staze se mogu izrađivati u više nijansi – boja, kako bi se razlikovale u odnosu na podlogu tj. pod prostora gde su postavljene. Montiraju se na pod lepljenjem. Koristi se lepak Sintelan - Elapren780. Unutrašnje INOX staze izrađene od INOX 316 L su opremljene dvostrano lepljivom 3M VHB GPH 06 GF trakom.

Taktilna staza za unutrašnji prostor

Taktilna staza za unutrašnji prostor (Foto: DB TAKTIL)

Orijentacioni planovi:

- Taktilni Orijentacioni planovi - izrađuju se od metalnih ili plastičnih ploča sa izgraviranim orijentacionim planom prostorija i nazivima namene prostorija sa klasičnim i Brajevim pismom.  Pružaju informacije o rasporedu prostorija za određenu etažu objekta ili informacije o delovima u odnosu na kompletni objekat.

Orijentacioni plan sa Brajevim pismom

Orijentacioni plan sa Brajevim pismom (Foto: DB TAKTIL)

- Taktilne oznake na vratima sa Brajevim pismom - sadrže informacije na klasičnom i Brajevom pismu koje su navedene na Orijentacionom planu, a to su broj prostorije kao i namena i naziv prostorije. Taktine oznake sa Brajevim pismom za vrata mogu se izrađivati od metalnih ili plastičnih ploča, sa izgraviranim brojem prostorije, nazivom i namenom prostorije, klasičnim i Brajevim pismom. Pružaju informacije o prostoriji tj. njenoj nameni

Metalne taktilne oznake sa Brajevim pismom

Metalne taktilne oznake sa Brajevim pismom (Foto: DB TAKTIL)

Taktilni orijentacioni planovi i taktilne oznake su veoma stabilni i postojani bez ograničenog roka trajanja, prilikom normalnog korišćenja ne mogu se pohabati ni oštetiti.

Oznake pristupačnosti

Oznake pristupačnosti su definisane Pravilnikom i postavljaju se na određenim mestima kako bi pružile jednostavne slikovne informacije o nameni tj, svrsi prostora i delova objekta.

Aluminijumska oznaka pristupačnosti

Aluminijumska oznaka pristupačnosti (Foto: DB TAKTIL)

Oznake pristupačnosti pružaju informacije o prilagođenosti pojedinih delova objekta određenim kategorijama lica sa posebnim potrebama (slepa lica, gluvonema lica, nepokretna lica u invalidskim kolicima, stare osobe, trudnice itd). Postavljaju se na tačno određenim mestima prema arhitektonskom planu etaže.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;