PRIJAVA-468X60-BANNER

Prilagođeni prostori - taktilni proizvodi

20.04.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Proizvodnja taktilnih proizvoda namenjenih slepim i slabovidim osobama su ono čime se bavi Dizajnbiro-TAKTIL. Svi proizvodi: taktilne staze (spoljne, unutrašnje), orijentacioni planovi, oznake na vratima i oznake pristupačnosti zapravo su jedenistveni sklop kompletne informatike i signalizacije obuhvaćene Pravilnicima o prilagođavanju objekata za lica sa posebnim potrebama.

Orijentacioni planovi služe za informisanje o rasporedu prostorija i njihovoj nameni, taktilne staze služe za nezavisno kretanje slepih i slabovidih lica kroz objekat na osnovu orijentacionog plana, oznake na vratima sa Brajevim pismom pomažu da se osoba informiše dokle je stigla u kretanju kao i da li je došla do svog željenog odredišta u objektu. Oznake pristupačnosti pružaju informacije o prilagođenosti pojedinih delova objekta određenim kategorijama lica sa posebnim potrebama (slepa lica, gluhonema lica, nepokretna lica u invalidskim kolicima, stare osobe, trudnice itd...).

Taktilna staza kontrast

Taktilna staza kontrast

Spoljne-aluminijske i unutrašnje-gumene taktilne staze

Taktilne staze su antiklizne i izrađuju se u dve različite taktilne površine preporučene u Pravilniku. Služe za samostalno kretanje slepih i slabovidih lica po unutrašnosti objekta i u spoljnom prostoru od parking mesta za lica sa posebnim potrebama do ulaza u objekat. Pružaju potpunu signalizaciju slepim i slabovidim licima putem belog štapa i dodira nogama prilikom hodanja po njima.

Razlikuju se staze sa:

  • reljefom taktilnih linija, to su staze VODILJE. Njihova svrha je da usmeravaju slepa i slabovida lica po pravcima kretanja u spoljašnjem prostoru od parking mesta za lica sa posebnim potrebama do ulaza u objekat i obratno...
  • reljefom taktilnih krugova, to su UPOZORAVAJUĆE staze. Njihova svrha je da upozoravaju slepa i slabovida lica o početku signalizacije, skretanju, menjanju pravca, raskrsnici, skretanju ka ulazu u druge prostorije, nailazak na Orijentacioni plan i na kraju prestanak signalizacije, što slepom i slabovidom licu pruža informaciju da je došao do glavnog ulaza, lifta, stepeništa i sl.

Važno je napomenuti da je taktilna površina kod spoljnih i unutrašnjih staza projektovana da bude identična. Sve dimenzije: širina staze, širina linija, razmak linija, visina, prečnik krugova, razmak i raspored krugova su identični kod spoljnih i unutrašnjih staza, tako da slepa lica imaju identičnu signalizaciju kako spolja tako i u unutrašnjosti objekta. Razliku mogu osetiti jedino po tvrdoći materijala: metal – guma.

Taktilna staza za spoljni prostor

Taktilna staza za spoljni prostor

Taktilne staze za spoljne prostore izrađuju se od perforiranog nagaznog lima, legure AlMg2, ≠ 4/5mm. Montiraju se na propisanu širinu 40cm. Spoljna taktilna staza je izuzetno otporna na spoljašnje uslove; sunce, kiša, sneg, led, kao i na habanje. Montiraju se na tlo tj. podlogu (beton, keramika, mermer, asfalt...) čeličnim tiplovima i vijcima kvaliteta A2 (inox, prohrom, rosfraj...) sa upuštenom glavom i inbus zavrtenjem. Montiraju se i lepljenjem dvokomponentnim lepkom na idealno ravnim površinama (mermer, keramika... ). Lepak je vrhunskog kvaliteta, postojan, otporan na udarce i ekstremne vremenske prilike koji se koristi u prizvodnji vozova tj. lepljenje oplate voza za metalnu konstrukciju.

Taktilne staze za unutrašnje prostore izrađuju se od presovane vulkanizirane gume propisane širine 40cm. Unutrašnje taktilne staze se mogu izrađivati u više nijansi – boja, kako bi se razlikovale u odnosu na podlogu tj. pod prostora gde su postavljene.  Montiraju se na pod lepljenjem. Koristi se lepak Sintelan - Elapren780.

Taktilna staza za unutrašnji prostor

Taktilna staza za unutrašnji prostor

Orijentacioni planovi:

- Taktilni Orijentacioni planovi - izrađuju se od metalnih ili plastičnih ploča sa izgraviranim orijentacionim planom prostorija i nazivima namene prostorija sa klasičnim i Brajevim pismom.  Pružaju informacije o rasporedu prostorija za određenu etažu objekta ili informacije o delovima u odnosu na kompletni objekat.

Orijentacioni plan sa Brajevim pismom

Orijentacioni plan sa Brajevim pismom

- Taktilne oznake na vratima sa Brajevim pismom - sadrže informacije na klasičnom i Brajevom pismu koje su navedene na Orijentacionom planu, a to su broj prostorije kao i namena i naziv prostorije. Taktine oznake sa Brajevim pismom za vrata mogu se izrađivati od metalnih ili plastičnih ploča, sa izgraviranim brojem prostorije, nazivom i namenom prostorije, klasičnim i Brajevim pismom. Pružaju informacije o prostoriji tj. njenoj nameni

Metalne taktilne oznake sa Brajevim pismom

Metalne taktilne oznake sa Brajevim pismom

Taktilni orijentacioni planovi i taktilne oznake su veoma stabilne i postojane bez ograničenog roka trajanja, prilikom normalnog korišćenja ne mogu se pohabati ni oštetiti.

Oznake pristupačnosti

Oznake pristupašnosti su definisane Pravilnikom i postavljaju se na određenim mestima kako bi pružile jednostavne slikovne informacije o nameni tj, svrsi prostora i delova objekta. Oznake pristupačnosti pružaju informacije o prilagođenosti pojedinih delova objekta određenim kategorijama lica sa posebnim potrebama (slijepa lica, gluvonema lica, nepokretna lica u invalidskim kolicima, stare osobe, trudnice itd...). Postavljaju se na tačno određenim mestima prema arhitektonskom planu etaže.

Aluminijumska oznaka pristupačnosti

Aluminijumska oznaka pristupačnosti

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TKK BEOGRAD
TKK BEOGRAD
BEOGRAD-ZEMUN
www.tkk.rs

LEGI-SGS
LEGI-SGS
BEOGRAD-RUŠANJ
www.legi.rs

S-GROUP
S-GROUP
GORNJI MILANOVAC
www.s-group.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;