Položen kamen temeljac za izgradnju biološkog prečistača otpadnih voda u Molu

12.11.2010. | eKapija

Izgradnja najmodernijeg biološkog prečistača otpadnih voda u Molu u opštini Ada počela je juče. Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, koji je položio kamen temeljac, naglasio je da ovaj projekat ima višestruki značaj, jer će se njegovom realizacijom obezbediti bolji kvalitet života mnogih građana Mola i Ade.

- Biće omogućena bolja zaštita životne sredine, stvoreni infrastrukturni preduslovi za privlačenje stranih i domaćih investicija, kao i mogućnost za otvaranje novih radnih mesta. Inače, posao izgradnje biće završen tokom prve polovine 2011. godine, a tri od četiri faze izgradnje već je završeno. Vlada AP Vojvodine obezbedila je 166 miliona dinara za izgradnju kolektora i sekundarne mreže.

Pajtić je rekao da je ovo najveći projekat iz IPA programa unutar projekata EU, kao i to da će Vlada Vojvodine i ubuduće podržavati ovakve projekte.

Predsednik opštine Ada Zoltan Bilicki istakao je da je ova opština uspešno konkurisala na IPA projektu, koji se odnosi na prečistač otpadnih voda, pod nazivom "Water Protection". Izgradnja ovog prečistača finansira Evropska unija, u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska - Srbija, iznosom od milion evra.

Prečistač najnovije generacije biće izgrađen u roku od 16 meseci, a zadovoljavaće potrebe 3.000 domaćinstava i industrijske zone. Projekat "Water Protection" je rezultat rada lokalne samouprave i predsatvlja najveći iznos donacije u okviru IPA programa prekogranične saradnje.

Predstavnica Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije Sandra Šimić istakla je da Vlada Srbije upravlja ovakvim programima i za sada ih ima 8. Program saradnje sa Mađarskom je prvi program Republike Srbije iz programa IPA. Inače, ovo je prvi konkurs, a na njemu je konkurisalo 84 institucija sa ukupno 70 projekata.

Za realizaciju projekata izdvojeno je 17 miliona evra. Vojvodina inače može da aplicira i za programe sa Hrvatskom i Rumunijom. Sandra Šimić je naglasila da se uskoro očekuje raspisivanje novog konkursa za programe sa Mađarskom.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije