BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Novi radovi - ko će „srediti" Karađorđevu i Savski trg

29.03.2018. | B92

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je poziv za dostavljanje ponuda za izradu projekta uređenja Karađorđeve i Savske ulice. Poziv važi i za uređenje Savskog trga, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, procenjena vrednost za izradu tehničke dokumentacije je 39,5 miliona dinara, a najpovoljniji projektant će imati obavezu da izradi idejna rešenja i projekte za građevinsku dozvolu i izvođenje radova, posebno za Karađorđevu, Savsku, kao i za Savski trg, kako bi kasnije izgradnja mogla da se odvija u fazama.

- Projektima će se omogućiti pribavljanje građevinske dozvole za izvođenje radova na izgradnji Karađorđeve ulice od Brankovog mosta do Savskog trga, zatim saobraćajnice oko Savskog trga, kao i Savske ulice od Savskog trga do mosta 'Gazela', uključujući i tramvajsku prugu“ - naveo je Vesić.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

On je istakao da je, kako je saopštio Sekretarijat za informisanje, ukupna površina javnih saobraćajnica obuhvaćenih projektima 85.240 kvadratnih metara.

Projektima će biti obuhvaćene saobraćajne površine od Brankovog mosta do mosta „Gazela” dužine oko 2.000 metara, uključujući i dvokolosečnu tramvajsku prugu koju je potrebno kompletno rekonstruisati i izgraditi u skladu sa važećim urbanističkim planom, rekao je Vesić.

On je dodao da se planira da Karađorđeva ulica ima promenljivu širinu regulacije, dok se u zoni Savskog trga postojeća trasa saobraćajnice napušta.

Nova trasa saobraćajnice je polukružna i prati regulaciju po obodu trga. Od Savskog trga ka mostu „Gazela” saobraćajnica sadrži dva kolovoza, ozelenjenu tramvajsku bašticu i obostrane trotoare. Prostornim planom je celom dužinom saobraćajnica predviđena dvokolosečna tramvajska pruga, s tim da je na delu deonice Karađorđeve ulice predviđena višekolosečna tramvajska pruga - kolosek za prestrojavanje ka Starom savskom mostu. Na ukrštanju Nemanjine ulice i Savskog trga tramvajska pruga zadržava sadašnji položaj, rekao je gradski menadžer.

Vesić je napomenuo da će se u okviru rekonstrukcije saobraćajnica planirati nova vodovodna i kanalizaciona mreža, elektro i telekomunikacione instalacije i parterno uređenje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;