IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Sistem koji koristi tačno onoliko betona koliko je potrebno za izgradnju

26.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Tokom procesa stvaranja betona emituju se gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte i povećavaju CO2. Beton se najviše koristi u građevinskoj industriji za izgradnju zgrada pa su zbog toga neophodne promene koje se odnose na smanjenje njegove upotrebe, ali i eliminisanje otpada koji nastaje njegovom proizvodnjom i korišćenjem. Ovom tematikom pozabavili su se istraživači sa univerziteta: Bath, Cambridge i Dundee.

Modularno rešenje pod nazivom "pin-bed" (Foto: University of Cambridge)

Fokus projekta "Automatizacija betonske konstrukcije" (skraćeno na eng. ACORN) bio je na digitanom dizajnu i automatizovanim proizvodnim metodama koje se mogu koristiti za stvaranje betonskih podnih sistema uz smanjenje emisije ugljen-dioksida. Za postizanje željenih ciljeva, korišćen je segmentirani tanki podni sistem koji se može napraviti uz pomoć tehnika robotike i doneti na mesto izgradnje. Sistem je projektovan da bude prenosiv, ali i da može da se demontira i ponovo upotrebi na kraju svog prvog životnog veka. Ovim bi se obezbedila kružna ekonomija.

Shodno ovome istraživački tim sa Kembridža, na čelu sa doktorom Johnom Orrom, preduzeo je korake ka realizaciji demonstriranja spomenutog sistema u obimu konstrukcije 4,5m x 4,5m. Izrada segmentirane betonske "školjke" zahteala je od tima da projektuje i proizvede potpuno novi betonski kalup za višekratnu upotrebu i rekonfiguraciju koji je kompatibilan s robotskim sistemom za prskanje.

Ujedinjenim snagama istraživača sa Odeljenja za inženjering i tima ACORN-a razvijeno je modularno rešenje pod nazivom "pin-bed". Ovo rešenje koristi niz kompjuterski kontrolisanih klipova - aktuatora koji se pomeraju vertikalno kako bi podržali i promenili oblik fleksibilnoj oplati od kompozitnih traka i membrana od tkanine i stvorili kalup za beton.

Zahvaljujući ovom kalupu, mogu se izliti betonski segmenti "školjke" - isti i različiti, i to samo sa jednim kalupom. Ovaj sistem omogućava prilagođavanje u većem obimu i značajno smanjuje otpad i stvaranje ugljenika jer se koriste oplate za stvaranje složenijih zakrivljenih konstrukcija.

Odeljenje za inženjering iskoristio je inspiraciju iz projekta razvijenog za Whittle Laboratory, tako što su prilagodili već isprobano i testirano rešenje. Ova saradnja je bila od koristi viziji ACORN-a u smislu troškova, vremenskih rokova, truda i tehničkog rizika. Sistem koji je napravljen ima potencijal da drastično smanji količinu betona koji se koristi za izgradnju zgrada i omogućava kružnu ekonomiju. ACORN se nada da će ovim projektom podstaknuti na prihvatanje nove kulture u građevinskoj industriji, a to je da se koristi onoliko materijala koliko je dovoljno,i nimalo više.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;