IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sistem stambene gradnje primenom duplih zidova

10.11.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Sistem stambene gradnje primenom duplih zidova predstavlja već tri decenije poznatu tehnologiju izgradnje višespratnica u evropskim zemljama. Tehnologija se godinama menjala, razvijala i prilagođavala zahtevima kvalitetnijeg života i efikasnijeg korišćenja toplotne energije. To je pouzdan, efikasan i pre svega kvalitetan način gradnje. Sam sistem izgradnje omogućava brzu i jednostavnu gradnju objekata, apsolutnu slobodu projektovanja kao kod monolitnih armirano-betonskih konstrukcija.

Sa željom da pruži najkvalitetniji proizvod klijentima, a i sa potrebom da osavremeni način gradnje na našim prostorima Put-inženjering je počeo sa proizvodnjom duplih betonskih zidova, OMNIA tavanica i betonskog prefabrikovanog stepeništa. Savremen, automatizovan proizvodni pogon se nalazi u Novoj Pazovi i odatle se opslužuju svi klijenti u radijusu od 700km.

Sistem stambene gradnje primenom duplih zidova

Prednost sistema:

 1. individualne potrebe;
 2. optimizovani troškovi izgradnje;
 3. kratko vreme izgradnje;
 4. smanjena količina radova na gradilištu;
 5. integrisana izolacija;
 6. optimalna zvučna izolacija;
 7. dokazana potivpožarna zaštita;
 8. kontrolisan kvalitet.

Dupli betonski zidovi

Dupli betonski zidovi su industrijski prefabrikovani elementi, koji se sastoje od dva armirano-betonska platna, koja su međusobno povezana rešetkastim nosačima. Na gradilištu se ovaj gotovi deo montira a prostor između segmenata naliva lokalno proizvedenim betonom (in situ). Nakon očvršćavanja betona nastaje monolitni statički zidni sistem.

Elementi se dizajniraju i izrađuju u skladu sa specifičnim projektnim zahtevima. Planiranje i visoko automatizovana proizvodnja vrši se u skladu sa strogim kriterijumima kvaliteta. Kako proizvodnja zidnih elemenata nije vezana za modularni sistem, moguće je mnoštvo različitih geometrijskih i arhitektonskih oblika.

Dupli betonski zidovi

Dupli zidovi se primenjuju za:

 • Poslovne i industrijske zgrade;
 • Objekte koji se bave uslužnom delatnošću;
 • Stambene zgrade;
 • Hotele;
 • Poljoprivredne objekte;
 • Strukture u niskogradnji i u sklopu infrastrukture (tuneli, mostovi, galerije…);
 • Podrumske prostorije za stambene zgrade (spoljni zidovi i unutrašnji pregradni zidovi);
 • Podzemne garaže;
 • Vodootporne građevinske objekte.

Dupli betonski zidovi sa izolacijom -Termo zid

Dupli zid sa izolacijom je prefabrikovani zidni element, koji se sastoji od dva armirana betonska platna (segmenta) i unutrašnjom izolacijom. Segmenti su međusobno povezani na poseban način tako da se ne javljaju tzv hladni mostovi. Kod ovog zidnog elementa spoljašnji segment je nenoseća armirano-betonska ploča koja ima ulogu mehaničke zaštite termo izolacije.

Nakon postavljanja elemenata na gradilištu i očvršćavanja betona koji se lije na licu mesta, nastaje statički monolitni zidni sistem. Karakteristike proizvoda i brza montaža ovih elemenata velikih površina eliminišu skupe oplate i značajno smanjuju vreme izgradnje pri čemu se redukuje obim radova na gradilištu.

Dupli betonski zidovi sa izolacijom -Termo zid

Termo zidovi se primenjuju za:

 • Poslovne i industrijske zgrade;
 • Objekte koji se bave uslužnom delatnošću;
 • Stambene zgrade;
 • Hotele;
 • Poljoprivredne objekte.

Zidni elementi izvode se sa eventualnim dodacima, kao što su kontinuirane PVC cevi, armaturne veze, otvori bilo kog oblika i veličine, termički prozori i električne instalacije (električne kutije i vodovi).

Omnia tavanice

OMNIA tavanice su tanke prefabrikovane armirano betonske ploče minimalne debljine 5cm. Proizvode se u fabričkim uslovima a potom transportuju i montiraju na gradilištu. Omnie se ređaju jedna do druge, postavlja se dodatna armatura duž spoja, armatura u gornjoj zoni pa se beton izliva preko do projektovane visine, taj proces se naziva monolitizacija omnia ploča.

Svi neophodni otvori, električne kutije, ugradni delovi i drugo su uzeti u obzir. U krajnjem obliku tehnički ne postoje nikakve razlike u odnosu na monolitno izrađenu ploču. Samim tim za gotove ploče in situ važe isti zahtevi u vezi protivpožarne, toplotne i zaštite od buke.

Omnia tavanice

Opremanje omnia tavanica sa elementima instalacija je postala uobičajena praksa. Inovativno područje za postavljanje raznoraznih instalacija, kablova, sistema za grejanje i hlađenje.

Betonsko prefabrikovano stepenište

Prefabrikovano betonsko stepenište, izrađeno od armiranog betona, jedna je od najboljih opcija za eliminisanje problema koji se javlja prilikom klasične izgradnje stepeništa (podešavanje broja stepenika, uspona, visine i širine stepenika).

Dostupno je kao:

 • Stepenište sa gornjim ili donjim podestom i
 • Stepenište bez podesta.

Betonsko prefabrikovano stepenište

Prednosti:

 1. brzina;
 2. bezbednost;
 3. estetika;
 4. fleksibilna veličina;
 5. otpornost na požar.
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;