IZOLACIJA-468X60-BANNER

Viseći vrtovi iznad Sene

27.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Inspirisan Vavilonskim visećim vrtovima, projektni biro Rescubika iz Pariza osmislio je pešački most preko Sene. Most bi bio prekriven zelenilom na više nivoa, od drvoreda duž mosta do visećih sadnica koje okružuju vodopad u središnjem delu. Novi javni park bi povezivao obale reke koje su do sada bile nepristupačne i one bi mogle da se pretvore u poljoprivredne parcele za lokalnu upotrebu.

"Babylon Bridge" (foto: Rescubika)

Projekat pod nazivom "Babylon Bridge" ima za cilj da ispita mogućnost stvaranja ulaza u grad u obliku visećeg pejzaža. Kako iz firme kažu, ovim poduhvatom se stvara pozitivna vizija grada sutrašnjice koja je manje haotična i uništavajuća od one pređašnje. Most je urbano "sredstvo" koji omogućava prolaz preko područja koje je nemoguće preći, čime se daje šansa svima da prošetaju i opuste se. Iz Rescubika to nazivaju “participativnom i pozitivnom arhitekturom.”

"Babylon Bridge" (foto: Rescubika)

Most treba da pruži utičište onima koji žele makar na kratko da pobegnu od gradskog života, od gradske buke i zagađenja. Ova oaza mira to nudi sa svojim visećim vrtovima i vodopadom u cetralnom delu koji apsorbuju buku na način da dođu kao neka tampon zona 

"Babylon Bridge" (foto: Rescubika)

Preko mosta bi se prostirala velika uređena nadstrešnica koja bi pružila hlad i mesto hiljadama visećih biljaka u saksijima. Prostor za odmor i sedenje nalazio bi se uz stazu kako bi podstakao ljude da ovde dođu na ručak. Mobilijar bi bio postavljen i dostupan u nivou ulice i ispod nadstrešnice.

"Babylon Bridge" (foto: Rescubika)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;