PRIJAVA-468X60-BANNER

Najzanimljivije građevine u 2019.

11.12.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Ova godina bila je uspešna za arhitekturu i realizovan je veliki broj vrhunskih projekata, od horizontalnog nebodera do elektrane sa skijaškom stazom. U nastavku pogledajte neke od najzanimljivijih i najinovativnijih građevina završenih tokom 2019. godine.

BIG - CopenHill

Bjarke Ingels Group (BIG) je inspiraciju za svoj projekat “CopenHill” pronašao u kombinaciji elektrane na otpad i ski staze. Objekat se nalazi u Kopenhagenu u Danskoj i pokazuje inventivnost i razmišljanje “izvan okvira”. U okviru projekta su elektrana, na čijem krovu se nalazi velika skijaška staza, i atrakcije kao što su najviši svetski zid za penjanje i staze za pešačenje i trčanje okružene zelenilom.

Više o ovome pogledajte ovde.

“CopenHill”

“CopenHill” (foto: Rasmus Hjortshoj)

Zaha Hadid Architects - Beijing Daxing International Airport

Projekti Zaha Hadid Architects su očaravajući, čudni ali istovremeno i predivni. Međunarodni aerodrom  “Daxing” u Pekingu jedna je od najljepših atrakcija. Prostire se na površini koja je oko devet puta veća od Bakingemske palate i otprilike tri i po puta veća od kineskog Zabranjenog grada. Takođe sadrži i elemente koji ga čine energetski efikasnim, poput solarnih panela i niskoenergetskih sistema grejanja.

Više o ovome pogledajte ovde.

“Daxing”

“Daxing” (foto: Dan Chung)

Safdie Architects - Raffles City Chongqing

“Raffles City Chongqing” u Kini, neveroatan je inženjerski poduhvat Moshe Safdie. Sastoji se od osam kula i “nebeskog pešačkog mosta” u okviru vodoravnog nebodera kojim su povezane kule. Most je masivan i dug 300m. Dizajn je inspirisan jedrima drevnih kineskih trgovačkih brodova. U okviru kula će se nalaziti poslovne i stambene prostorije, umetničke galerije, restorani, zatvorena zelena oaza i bazeni.

Više o ovome pogledajte ovde.

“Raffles City Chongqing”

“Raffles City Chongqing” (foto: CapitaLand)

JADE + QA - Shimao Wonderland Intercontinental Hotel

Internacionalni hotel “Shimao Wonderland Intercontinenta” karakteriše lokacija jer se nalazi duboko u napuštenom kamenolomu u Kini. Konstrukcija zgrade je pričvršćena za liticu kamenoloma dubokog 88m i ono što zapada za oko je stakleni atrijum sličan vodopadu. Tu su i podvodni restoran i most sa staklenim dnom. Izgradnja je bila vrlo zahtevna i uključivala je pražnjenje jezera kamenoloma pomoću pumpi, kao i ojačavanje građevine radi zaštite u slučaju zemljotresa.

Više o ovome pogledajte ovde.

"Shimao Wonderland Intercontinenta” (foto: Blakstation & Kevin)

Safdie Architects - Jewel Changi Airport

Singapurski aerodrom “Jewel Changi” projektovala je kompanija Safdie Architects u cilju da umornim putnicima pruži ugodnije mesto od uobičajenog aerodroma. Impresivna zgrada sadrži zatvoreni park sa pešačkim stazama, šumu i najveći zatvoreni vodopad na svetu. Vodopad pod nazivom “Rain Vortex” u stalnoj je upotrebi i pomaže u rashlađivanju unutrašnjosti. Tokom oluje, nadođe preko 37,854l u minuti, dok kada ne pada kiša, sistem pumpi održavaju vodu koja teče. Kišnica se koristi i za druge potrebe u zgradi kao i za navodnjavanje.

Više o ovome pogledajte ovde.

“Jewel Changi”

“Jewel Changi” (foto: Jewel Changi Airport Devt)

Kohn Pedersen Fox - Citic Tower

Ugledna američka firma Kohn Pedersen Fox odgovorna je za mnoge najviše građevine na svetu ali i one sa zanimljivijim izgledom. Najnoviji neboder “CITIC Tower” uzdiže se do 528m, što ga čini 10. najvišom zgradom na svetu. Kula se nalazi u Pekingu i inspiracija za formu joj je bila drevna kineska ceremonijalna posuda pod nazivom "zun". U osnovi je široka 78m, dok se njen srednji deo sužava na 54m, a vrh ponovo povećava i to na 69m.

Više o ovome pogledajte ovde.

“CITIC Tower”

“CITIC Tower” (foto:H.G. Esch)

Snøhetta - Under

Posetioci Norveške od nedavno imaju priliku da obeduju zajedno sa ribama, u pvom podvodnom restoranu u Evropi. Projekat Snøhette pod nazvom "Under" čini objekat koji je jednim delom uronjen u more i nalazi se na neravnoj obali. Izgrađen je na barži pre nego što je pažljivo spušten i učvršćen za morsko dno uz pomoć ogromne betonske ploče koja služi kao sidro. Debeli betonski zidovi projektovani su da izdrže “100-godišnji talas”.

Više o ovome pogledajte ovde.

"Under"  (foto: Ivar Kvall)

BIG - The Twist

“Twist” je norveški muzej ali i most koji se "okreće" 90 stepeni oko svog centra. Smešten je u parku skulptura Kistefos u Jevnakeru, izvan Osla. Spoljašnjost se sastoji od aluminijskih panela koji su slično poređani kao naslagane knjige. Ovaj motiv se ponavlja i unutra i zaista je zapanjujuće kako izgleda.

“Twist”

“Twist” (foto: Laurian Ghinitoiu)

Snøhetta - Powerhouse Brattørkaia

“Powerhouse Brattørkaia” proglašena je za najseverniju energetski pozitivnu zgradu na svetu. Obložena je crnim aluminijumskim panelima i u njenom centralnom delu se nalazi velika ovalna šupljina u okviru koje je smešten vrt. U pitanju je mahom poslavni objekat. Gornji deo fasade prekriven je sa 3.000m² solarnih panela, koji godišnje proizvode oko 500.000kWh električne energije. Ovo je više nego duplo u odnosu na dnevne potrebe zgrade.

Više o ovome pogledajte ovde.

“Powerhouse Brattørkaia”

“Powerhouse Brattørkaia” (foto: Ivar Kvaal)

Leeza Soho - Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid je projektovala “Leeza Soho” pre smrti i za ovaj objekat se može reći da spada u jednu od najzanimljivijih arhitektonskih građevina. Neboder se uzdiže do visine od 207m u Pekingu i ima najveći atrijum na svetu. Unutrašnjost je podeljena na dva dela, dok je atrijum od 194,15m u središtu. Zgrada je na putu ka dobijanju LEED Gold standarda zelene gradnje zbog svoje energetske efikasnosti (prikupljanje kišnice i solarni paneli).

“Leeza Soho”

“Leeza Soho” (foto: Hufton + Crow)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;