INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najzanimljivije građevine u 2019.

11.12.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Ova godina bila je uspešna za arhitekturu i realizovan je veliki broj vrhunskih projekata, od horizontalnog nebodera do elektrane sa skijaškom stazom. U nastavku pogledajte neke od najzanimljivijih i najinovativnijih građevina završenih tokom 2019. godine.

BIG - CopenHill

Bjarke Ingels Group (BIG) je inspiraciju za svoj projekat “CopenHill” pronašao u kombinaciji elektrane na otpad i ski staze. Objekat se nalazi u Kopenhagenu u Danskoj i pokazuje inventivnost i razmišljanje “izvan okvira”. U okviru projekta su elektrana, na čijem krovu se nalazi velika skijaška staza, i atrakcije kao što su najviši svetski zid za penjanje i staze za pešačenje i trčanje okružene zelenilom.

Više o ovome pogledajte ovde.

“CopenHill”

“CopenHill” (foto: Rasmus Hjortshoj)

Zaha Hadid Architects - Beijing Daxing International Airport

Projekti Zaha Hadid Architects su očaravajući, čudni ali istovremeno i predivni. Međunarodni aerodrom  “Daxing” u Pekingu jedna je od najljepših atrakcija. Prostire se na površini koja je oko devet puta veća od Bakingemske palate i otprilike tri i po puta veća od kineskog Zabranjenog grada. Takođe sadrži i elemente koji ga čine energetski efikasnim, poput solarnih panela i niskoenergetskih sistema grejanja.

Više o ovome pogledajte ovde.

“Daxing”

“Daxing” (foto: Dan Chung)

Safdie Architects - Raffles City Chongqing

“Raffles City Chongqing” u Kini, neveroatan je inženjerski poduhvat Moshe Safdie. Sastoji se od osam kula i “nebeskog pešačkog mosta” u okviru vodoravnog nebodera kojim su povezane kule. Most je masivan i dug 300m. Dizajn je inspirisan jedrima drevnih kineskih trgovačkih brodova. U okviru kula će se nalaziti poslovne i stambene prostorije, umetničke galerije, restorani, zatvorena zelena oaza i bazeni.

Više o ovome pogledajte ovde.

“Raffles City Chongqing”

“Raffles City Chongqing” (foto: CapitaLand)

JADE + QA - Shimao Wonderland Intercontinental Hotel

Internacionalni hotel “Shimao Wonderland Intercontinenta” karakteriše lokacija jer se nalazi duboko u napuštenom kamenolomu u Kini. Konstrukcija zgrade je pričvršćena za liticu kamenoloma dubokog 88m i ono što zapada za oko je stakleni atrijum sličan vodopadu. Tu su i podvodni restoran i most sa staklenim dnom. Izgradnja je bila vrlo zahtevna i uključivala je pražnjenje jezera kamenoloma pomoću pumpi, kao i ojačavanje građevine radi zaštite u slučaju zemljotresa.

Više o ovome pogledajte ovde.

"Shimao Wonderland Intercontinenta” (foto: Blakstation & Kevin)

Safdie Architects - Jewel Changi Airport

Singapurski aerodrom “Jewel Changi” projektovala je kompanija Safdie Architects u cilju da umornim putnicima pruži ugodnije mesto od uobičajenog aerodroma. Impresivna zgrada sadrži zatvoreni park sa pešačkim stazama, šumu i najveći zatvoreni vodopad na svetu. Vodopad pod nazivom “Rain Vortex” u stalnoj je upotrebi i pomaže u rashlađivanju unutrašnjosti. Tokom oluje, nadođe preko 37,854l u minuti, dok kada ne pada kiša, sistem pumpi održavaju vodu koja teče. Kišnica se koristi i za druge potrebe u zgradi kao i za navodnjavanje.

Više o ovome pogledajte ovde.

“Jewel Changi”

“Jewel Changi” (foto: Jewel Changi Airport Devt)

Kohn Pedersen Fox - Citic Tower

Ugledna američka firma Kohn Pedersen Fox odgovorna je za mnoge najviše građevine na svetu ali i one sa zanimljivijim izgledom. Najnoviji neboder “CITIC Tower” uzdiže se do 528m, što ga čini 10. najvišom zgradom na svetu. Kula se nalazi u Pekingu i inspiracija za formu joj je bila drevna kineska ceremonijalna posuda pod nazivom "zun". U osnovi je široka 78m, dok se njen srednji deo sužava na 54m, a vrh ponovo povećava i to na 69m.

Više o ovome pogledajte ovde.

“CITIC Tower”

“CITIC Tower” (foto:H.G. Esch)

Snøhetta - Under

Posetioci Norveške od nedavno imaju priliku da obeduju zajedno sa ribama, u pvom podvodnom restoranu u Evropi. Projekat Snøhette pod nazvom "Under" čini objekat koji je jednim delom uronjen u more i nalazi se na neravnoj obali. Izgrađen je na barži pre nego što je pažljivo spušten i učvršćen za morsko dno uz pomoć ogromne betonske ploče koja služi kao sidro. Debeli betonski zidovi projektovani su da izdrže “100-godišnji talas”.

Više o ovome pogledajte ovde.

"Under"  (foto: Ivar Kvall)

BIG - The Twist

“Twist” je norveški muzej ali i most koji se "okreće" 90 stepeni oko svog centra. Smešten je u parku skulptura Kistefos u Jevnakeru, izvan Osla. Spoljašnjost se sastoji od aluminijskih panela koji su slično poređani kao naslagane knjige. Ovaj motiv se ponavlja i unutra i zaista je zapanjujuće kako izgleda.

“Twist”

“Twist” (foto: Laurian Ghinitoiu)

Snøhetta - Powerhouse Brattørkaia

“Powerhouse Brattørkaia” proglašena je za najseverniju energetski pozitivnu zgradu na svetu. Obložena je crnim aluminijumskim panelima i u njenom centralnom delu se nalazi velika ovalna šupljina u okviru koje je smešten vrt. U pitanju je mahom poslavni objekat. Gornji deo fasade prekriven je sa 3.000m² solarnih panela, koji godišnje proizvode oko 500.000kWh električne energije. Ovo je više nego duplo u odnosu na dnevne potrebe zgrade.

Više o ovome pogledajte ovde.

“Powerhouse Brattørkaia”

“Powerhouse Brattørkaia” (foto: Ivar Kvaal)

Leeza Soho - Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid je projektovala “Leeza Soho” pre smrti i za ovaj objekat se može reći da spada u jednu od najzanimljivijih arhitektonskih građevina. Neboder se uzdiže do visine od 207m u Pekingu i ima najveći atrijum na svetu. Unutrašnjost je podeljena na dva dela, dok je atrijum od 194,15m u središtu. Zgrada je na putu ka dobijanju LEED Gold standarda zelene gradnje zbog svoje energetske efikasnosti (prikupljanje kišnice i solarni paneli).

“Leeza Soho”

“Leeza Soho” (foto: Hufton + Crow)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;