INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ogromni „horizontalni neboder“

06.03.2018. | Adam Williams | New Atlas

Kina se može pohvaliti impresivnim inženjerskim podvizima, koji između ostalih uključuju drugi najviši neboder na svetu i najviši most. Uskoro će biti dodat i najviši „nebeski“ pešački most, zahvaljujući projektu „Raffles City Chongqing“, koji  potpisuje Moshe Safdie i koji je trenutno u izgradnji na jugozapadu Kine.

Slika 1. Ogromni „horizontalni neboder“  (foto: CapitaLand)

Firma izvođač CapitaLand nagoveštava da je pešački most u okviru horizontalnog nebodera preuveličan. Pod nazivom „Conservatory“  ovaj  „most“ je masivan i dug 300 metara. Njegova zakrivljena konstrukcija je podignuta na visini od 250m i stoji na četiri kule mešovite namene koje uključuju poslovni prostor, stanove, maloprodajne prostorije i hotele. Susedni par kula visokih oko 350m povezano je sa nekoliko manjih mostova sa ovim kulama mešovite namene. Planirano je da projekat ima osam kula.

Slika 2. Ogromni „horizontalni neboder“  (foto: CapitaLand)

Unutrašnjost „Conservatory“ sadrži beskonačni bazen, nebeske vrtove i palube za posmatranje okoline. Sastoji se od čelične konstrukcije teške 12.000 tona i ograđena je sa 3.200 komada stakla i 4.800 aluminijumskih panela. Inženjerska firma Arup je zadužena da pomogne timu koji upravlja rizicima, tačnije potencijalnim opasnostima kao što su vetrovi i seizmička dejstva i naravno sigurnost.

„Da bi se efikasno podigla na zahtevanu visinu, čelična konstrukcija je prvo podeljena na devet segmenata - četiri segmenta su ugrađena na licu mesta iznad četiri kule, tri srednja segmenta razapeta između četiri kule koja su montirana na tlu i podignuta na mesto pomoću hidrauličnih konektora i dva konzolna segmenta koja su montirana u kratkim delovima za dva kraja najudaljenijih kula", objašnjavaju iz firme CapitaLand u saopštenju za javnost.

Slika 3. Ogromni „horizontalni neboder“  (foto: CapitaLand)

Očekuje se da će čelična konstrukcija „Conservatory“ biti u potpunosti postavljena do sredine 2018. godine. Nakon toga je planirano zastakljivanje i postavljanje drveća i biljaka u okviru  nebeskih vrtova. Za javnost bi trebala ako sve bude po planu da bude otvorena 2019. godine.

Slika 4. Ogromni „horizontalni neboder“  (foto: CapitaLand)

Za projekat „Raffles City Chongqing“ je takođe predviđeno da dobije LEED Gold standard i da obuhvata mere energetske efikasnosti koje uključuju optimizovanje temperature stvaranjem hladovina kako bi se smanjila toplota, efikasan sistem navodnjavanja, reciklažu građevinskog otpada i korišćenje delimično recikliranog materijala za izgradnju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;