Ogromni „horizontalni neboder“

06.03.2018. | Adam Williams | New Atlas

Kina se može pohvaliti impresivnim inženjerskim podvizima, koji između ostalih uključuju drugi najviši neboder na svetu i najviši most. Uskoro će biti dodat i najviši „nebeski“ pešački most, zahvaljujući projektu „Raffles City Chongqing“, koji  potpisuje Moshe Safdie i koji je trenutno u izgradnji na jugozapadu Kine.

Slika 1. Ogromni „horizontalni neboder“  (foto: CapitaLand)

Firma izvođač CapitaLand nagoveštava da je pešački most u okviru horizontalnog nebodera preuveličan. Pod nazivom „Conservatory“  ovaj  „most“ je masivan i dug 300 metara. Njegova zakrivljena konstrukcija je podignuta na visini od 250m i stoji na četiri kule mešovite namene koje uključuju poslovni prostor, stanove, maloprodajne prostorije i hotele. Susedni par kula visokih oko 350m povezano je sa nekoliko manjih mostova sa ovim kulama mešovite namene. Planirano je da projekat ima osam kula.

Slika 2. Ogromni „horizontalni neboder“  (foto: CapitaLand)

Unutrašnjost „Conservatory“ sadrži beskonačni bazen, nebeske vrtove i palube za posmatranje okoline. Sastoji se od čelične konstrukcije teške 12.000 tona i ograđena je sa 3.200 komada stakla i 4.800 aluminijumskih panela. Inženjerska firma Arup je zadužena da pomogne timu koji upravlja rizicima, tačnije potencijalnim opasnostima kao što su vetrovi i seizmička dejstva i naravno sigurnost.

„Da bi se efikasno podigla na zahtevanu visinu, čelična konstrukcija je prvo podeljena na devet segmenata - četiri segmenta su ugrađena na licu mesta iznad četiri kule, tri srednja segmenta razapeta između četiri kule koja su montirana na tlu i podignuta na mesto pomoću hidrauličnih konektora i dva konzolna segmenta koja su montirana u kratkim delovima za dva kraja najudaljenijih kula", objašnjavaju iz firme CapitaLand u saopštenju za javnost.

Slika 3. Ogromni „horizontalni neboder“  (foto: CapitaLand)

Očekuje se da će čelična konstrukcija „Conservatory“ biti u potpunosti postavljena do sredine 2018. godine. Nakon toga je planirano zastakljivanje i postavljanje drveća i biljaka u okviru  nebeskih vrtova. Za javnost bi trebala ako sve bude po planu da bude otvorena 2019. godine.

Slika 4. Ogromni „horizontalni neboder“  (foto: CapitaLand)

Za projekat „Raffles City Chongqing“ je takođe predviđeno da dobije LEED Gold standard i da obuhvata mere energetske efikasnosti koje uključuju optimizovanje temperature stvaranjem hladovina kako bi se smanjila toplota, efikasan sistem navodnjavanja, reciklažu građevinskog otpada i korišćenje delimično recikliranog materijala za izgradnju.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?