INFONET-468X60-BANNER

Prvi podvodni restoran u Evropi

25.10.2017. | Adam Williams | New Atlas

Snøhetta je otkrila planove za novi podvodni restoran pod nazivom „Under“. Projektovaće ga ova uspešna arhitektonska firma i biće prvi podvodni restoran u Evropi. Objekat će se nalaziti na najjužnijem mestu robusne norveške obale i nudiće gostima pogled ka morskom dnu dok večeraju.

Slika 1. „Under“ (foto: Snøhetta)

„Under“ će se delimično nalaziti iznad zemlje i ići će 5m ispod talasa. Da bi objekat izdržao visok pritisak vode i izazovne uslove koji vladaju u ovom delu sveta, biće izgrađen od betonskih zidova debljine 1 metar i imaće masivne prozore.

Slika 2. „Under“ (foto: Snøhetta)

Ne znamo ništa o veličini, ali znamo da će unutrašnjost „Undera“ biti dovoljno velika da udobno smesti do 100 gostiju. Posetioci će se spustiti sa ulaznog nivoa u šampanj-bar ispod, a zatim još jedan sprat niže u sam restoran.

Unutar restorana će biti ugrađeno prigušeno osvetljenje, kao i na morskom dnu, kako bi se olakšalo gledanje života u moru. U restoranu će se služiti lokalna morska hrana koju će pripremati danski kuvar Nicolai Ellitsgaard Pedersen.

Slika 3. „Under“ (foto: Snøhetta)

Iz firme Snøhetta kažu da će se koristiti „napredna tehnologija toplotnih pumpi" kako bi se održavala stabilna temperatura morskog dna i prijatnost unutar objekta tokom cele godine. Zanimljivo je da će se restoran koristiti i kao istraživački centar za proučavanje podvodnog sveta..

Slika 4. „Under“ (foto: Snøhetta)

„Izvan radnog vremena će delovi restorana biti posvećeni istraživačkom centru, pozdravljajući interdisciplinarne istraživačke timove koji proučavaju biologiju mora i ponašanje riba", kažu iz kompanije. „Istraživači iz norveških istraživačkih centara će, između ostalog, nastojati da dresiraju divlje ribe zvučnim signalima i istraže da li se ribe ponašaju drugačije tokom godišnjih doba. Istraživači će takođe pomoći da se stvore optimalni uslovi na dnu, tako da ribe i školjke mogu živeti u neposrednoj blizini restorana."

Slika 5. „Under“ (foto: Snøhetta)

Predstavnik kompanije Snøhetta je rekao da se izgradnja podvodnog restorana očekuje početkom februara 2018. godine, a otvaranje je planirano oko marta 2019. godine. Firma je osnovana da radi na ambicioznim projektima poput ovog i uključena je u plan izgradnje prvog tunela za brodove u svetu, takođe u Norveškoj.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;