Prvi podvodni restoran u Evropi

25.10.2017. | Adam Williams | New Atlas

Snøhetta je otkrila planove za novi podvodni restoran pod nazivom „Under“. Projektovaće ga ova uspešna arhitektonska firma i biće prvi podvodni restoran u Evropi. Objekat će se nalaziti na najjužnijem mestu robusne norveške obale i nudiće gostima pogled ka morskom dnu dok večeraju.

Slika 1. „Under“ (foto: Snøhetta)

„Under“ će se delimično nalaziti iznad zemlje i ići će 5m ispod talasa. Da bi objekat izdržao visok pritisak vode i izazovne uslove koji vladaju u ovom delu sveta, biće izgrađen od betonskih zidova debljine 1 metar i imaće masivne prozore.

Slika 2. „Under“ (foto: Snøhetta)

Ne znamo ništa o veličini, ali znamo da će unutrašnjost „Undera“ biti dovoljno velika da udobno smesti do 100 gostiju. Posetioci će se spustiti sa ulaznog nivoa u šampanj-bar ispod, a zatim još jedan sprat niže u sam restoran.

Unutar restorana će biti ugrađeno prigušeno osvetljenje, kao i na morskom dnu, kako bi se olakšalo gledanje života u moru. U restoranu će se služiti lokalna morska hrana koju će pripremati danski kuvar Nicolai Ellitsgaard Pedersen.

Slika 3. „Under“ (foto: Snøhetta)

Iz firme Snøhetta kažu da će se koristiti „napredna tehnologija toplotnih pumpi" kako bi se održavala stabilna temperatura morskog dna i prijatnost unutar objekta tokom cele godine. Zanimljivo je da će se restoran koristiti i kao istraživački centar za proučavanje podvodnog sveta..

Slika 4. „Under“ (foto: Snøhetta)

„Izvan radnog vremena će delovi restorana biti posvećeni istraživačkom centru, pozdravljajući interdisciplinarne istraživačke timove koji proučavaju biologiju mora i ponašanje riba", kažu iz kompanije. „Istraživači iz norveških istraživačkih centara će, između ostalog, nastojati da dresiraju divlje ribe zvučnim signalima i istraže da li se ribe ponašaju drugačije tokom godišnjih doba. Istraživači će takođe pomoći da se stvore optimalni uslovi na dnu, tako da ribe i školjke mogu živeti u neposrednoj blizini restorana."

Slika 5. „Under“ (foto: Snøhetta)

Predstavnik kompanije Snøhetta je rekao da se izgradnja podvodnog restorana očekuje početkom februara 2018. godine, a otvaranje je planirano oko marta 2019. godine. Firma je osnovana da radi na ambicioznim projektima poput ovog i uključena je u plan izgradnje prvog tunela za brodove u svetu, takođe u Norveškoj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...
Milan 07.05.2020.
Kome ili gde se javiti za obuku i materijal...