Pogledajte konstrukciju novog aerodromskog terminala u Pekingu

15.11.2017. | Arch Daily

Novi putnički aerodromski terminal, projekat firme Zaha Hadid Architects, koji se nalazi u Pekingu (trenutno poznat kao „Beijing Daxing International Airport“) postao je najveći vazduhoplovni centar na svetu. Ogromna konstrukcija, definisana sa pet „krila“ koja se šire iz centralnog jezgra, pokrivaće površinu od 313.000 kvadratnih metara. Rečeno je da će svako „krilo“ biti posvećeno nekom segmentu iz kineske kulture, uključujući „svilu, čaj, porcelan, poljoprivredno zemljište i kineske vrtove".

Prema rečima izvođača radova, rastojanje od kraja svakog krila do centralne zgrade „će biti nešto manje od 600 metara". Sam dizajn objekta će izdvojiti aerodrom od ostalih velikih međunarodnih aerodroma u okviru kojih su putnici primorani da prelaze velike razdaljine ne bi li došli do odredišta", rekli su.

Aerodrom koji se nalazi 46 kilometara južno od centra Pekinga, oslobodiće pritisak na prebukirani „Beijing Capital International Airport“ smešten u severoistočnom predgrađu.

Firma Zaha Hadid Architects je 2015. godine pobedila na konkursu za projekat i tom prilikom su iz ove firme rekli: „Sa integrisanim multimodalnim transportnim centrom koji je direktno povezan sa lokalnim i nacionalnim železničkim saobraćajem, uključujući i železničku prugu Gaotie, novi aerodrom „Daxing“ će biti ključno središte transportne mreže koja je u usponu  u Pekingu i katalizator ekonomskog razvoja regiona, uključujući grad Tjencin i provinciju Hebej."

Novi putnički terminal će ekskluzivno opsluživati dve firme China Eastern Airlines i China Southern Airlines. Ovi prevoznici će biti nosioci manje od polovine ukupnog broja putnika u vazdušnom saobraćaju.

Aerodrom sa četiri piste je projektovan da opslužuje 72 miliona putnika i prenese 2 miliona tona vazdušnog tereta svake godine do 2025. što iznosi oko 620.000 letova. Aerodrom će biti otvoren 2019. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LEGI-SGS
LEGI-SGS
BEOGRAD-RUŠANJ
www.legi.rs

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...