Montažne betonske hale

26.11.2008. | Dr Milan R. Trivunić | Montaža betonskih konstrukcija zgrada

Izučavanjem raznolikih vrsta i podvrsta projektovanih i izvedenih nosača montažnih hala kod nas i u svetu formirana je tipologija prema konstrukciji tako da se sve vrste hala mogu podvesti pod određeni tip sto je dato slikom 1.2.

Svaki od tipova podrazumeva određene specifičnosti pri montaži, kako zbog svoje j strukture tako i zbog različitih elemenata koji ih čine (noseće konstrukcije). Osnova za tipizaciju montažnih hala je oblik i vrsta elemenata koji premošćuju raspone, tj. formiraju j krovnu konstrukciju. Takođe elementi krovne konstrukcije u statičkom smislu su linijski, površinski ili prostorni, pa je to prva razlika na osnovu koje je vršena tipizacija.

Svi prikazani tipovi konstrukcija montažnih hala sadrže pored pomenutih glavnih elemenata konstrukcije i niz drugih pomoćnih i sekundarnih konstruktivnih elemenata bez kojih konstrukcija ne bi mogla da funkcioniše, ali u tipizaciji montažnih hala prema konstrukciji, nisu uzeti u obzir.


Slika 1.2.

Na slici 1.3. dati su neki primeri projektovanih i izvedenih montažnih konstrukcija hala.


Slika 1.3.

Funkcija montažne hale i tip konstrukcije

Funkcija budućeg objekta određuje tip konstrukcije hale koji će se primeniti. Ne mogu svi tipovi zadovoljiti specifičnosti zahteva radnog prostora i prenos opterećenja od nje same i ostalih podsistema na tlo. Iz razloga projektovanja i gradnje ovih objekata za već poznatog korisnika analizom je dovedena u vezu namena sa tipom nosača (konstrukcije) hala i pretežnim veličinama njihovih raspona (kao morfološkom karakteristikom). Veza namene, tipa nosača i pretežnog raspona data je tabelom 1.1.

Tabela 1.1

Montažni elementi

Analiza morfologije nosača sastavljenih od elemenata kao osnovnih jedinica za montažu, posla je od aspekta klasifikacije vezanih za:

- geometriju,

=>   sistemska linija - ravan (štapovi, lukovi, ploče, ljuske itd.),

=>   poprečni presek (I, T, sandučasti, pravougaoni, rešetka itd.), materijal (u ovom slučaju beton i prednapregnuti beton),

- težinu.           Slika 1.3. (nastavak)

Za aspekta montaže konstrukcije veoma je bitna raščlanjenost konstrukcije na elemente i sklopove koji će se montirati, o čemu je potrebno je voditi računa, naročito u fazi projektovanja.

Tabela 1.2

Na osnovu analize montažnih elemenata hala došlo se do grupe od 9 elemenata od betona ili prednapregnutog betona koji su takođe svrstani prema dva bitna zahteva za montažu: težina i dužina (gabarit). Klasifikacija montažnih elemenata hala odnosi se na tipove hala prema slici 1.1 i dati su tabelom 1.2. Pod ovu klasifikaciju mogu se podvesti skoro svi montažni elementi hala posmatranih tipova.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TKK BEOGRAD
TKK BEOGRAD
BEOGRAD-ZEMUN
www.tkk.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.ytong.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

NIVO 381
NIVO 381
BEOGRAD-VRČIN
www.nivo381.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...