INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Lista finalista za RIBA Stirling Prize 2011

15.08.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Među priznanjima kojima prestižni Royal Institute of British Architects (RIBA) nagrađuje arhitektonsku zajednicu, nagrada Stirling je sigurno jedna od poželjnijih. Dugo je smatrana britanskom najvažnijom nagradom za arhitekturu, a dodeljuje se za građevinu „izgrađenu ili projektovanu u Britaniji“, a pobeda, osim časti, donosi i 20.000 funti. RIBA je pre nekoliko dana izvestila nominacije, a one uključuju popriličan broj poznatih imena, istih kao i prošlih godina. Ovogodišnji pobednik će biti proglašen prvog oktobra.

Evelyn Grace Academy

Listu svakako predvodi favoritkinja Zaha Hadid, sa svojim projektom Evelyn Grace Academy. Reč je o nekarakteristično praktičnoj građevini: velikoj školi sa igralištem koja je smeštena na parcelu veličine 1,4 hektara, i to u delu grada sa najvećom stopom kriminaliteta u zapadnoj Evropi. Ipak, nakon mnoštva nominacija, tek je za MAXXI u Rimu, uspela dobiti prvog Stirlinga prošle godine.

An Gaelaras

Biro O’Donnell + Tuomey autori su zanimljivog centra An Gaelaras u Severnoj Irskoj. Objekat je ograđena susednim zgradama na tri strane, tako da samo na jednoj otvorenoj fasadi ima prozore. Centar je projektovan kao mesto za proučavanje i učenje kulture irskog jezika, a s obzirom na spoljašnji kontekst, maksimalno se vodilo računa o izgledu enterijera.

An Angel Building

Projekt prenamene starih zgrada iz 80-ih, The Angel Building u Londonu, nastoji redefinisati stanovanje, doneti mnogo više prozračnosti i zelenila, ali i povećati vrednost nekretnina čitavom susedstvu. Autori su Allford Hall Monaghan Morris, koji su s navedenim projektom postavili novi model komercijalnog razvoja u Londonu.

Folkwang muzej

David Chipperfield Architects je biro koji je već dobio jednu Stirling nagradu, ali je i dobitnik ovogodišnje Mies van der Rohe nagrade. Projektom nadogradnje Folkwang Muzeja u Essenu u Nemačkoj, Čiperfild je nastavio svoju estetiku modernizma punog prozračnosti i visoko poliranog sjaja.

Royal Shakespeare and Swan Theatres

Royal Shakespeare and Swan Theatres, novo pozorište u Šekspirovom rodnom Stratford upon Avon-u, biroa Bennetts Associates Architects, projekt je koji je zanimljiv zbog načina na koji se ophodi sa istorijom. Gest dodavanja tornja važan je kako bi se povećala vidljivost i značaj pozorišta u gradu, ali se vodilo računa da se iskoriste stare pozorištne daske na kojima je nekad hodao Lorenc Olivier.

Velodrom

Konačno, u listu nominiranih je ušao i jedan od projekata za nadolazeće Olimpijske igre. Velodrom u Olimpijskom parku biroa Hopkins Architects Partnership, dobio je mešane kritike, ipak njegova elegantna pojavnost, naglasak na prirodnim bojama i gotovo intimni pristup dizajnu sportskog objekta, predstavlja jednog od najjačih konkurenata za nagradu.

Linkovi:

  • RIBA - Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije - 176. godina tradicije - link
  • RIBA - link
  • Lista finalista za RIBA Stirling Prize 2010 - Zaha Hadid favorit na kladionici - link
  • Tema jeseni 2007 - RIBA Stirling Prize - link
  • Princ Čarls vs. RIBA - demokratija vs. profesionalizam - link

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;