INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šangajsko plivalište

08.08.2011. | WAN

Šangajski orijentalni sportski centar (SOCS - Shanghai Oriental Sports Center) otvoren 16. jula ove godine ugostio je 14-to FINA svetsko prvenstvo održano od 16. do 31. jula 2011. godine. Sportski kompleks projektovan i izveden od strane arhitektonske firme von Gerkan, Mag and Partner (gmp), koji su dobili prvo mesto na internacionalnom konkursu 2008. godine, završili su izgradnju kompleksa za manje od dve i po godine.

Projekat sadrži stadion za više sportova i kulturne događaje, natatorijum (dvoranu sa bazenom), spoljašnje bazene i medijski centar. U skladu sa održivim razvojom grada, SOCS je izgrađen na bivšem industrijskom zemljištu pored Huangpu reke. Posebni prostori su projektovani na način da se mogu koristiti u mnogo svrha nakon završetka šampionata.

Voda je sveobuhvatna tema kako parka, tako i arhitekture stadiona i medija centra. Ona je povezujući element zgrada i postavljena je izdignutim platformama u specijalno izgrađenim jezerima. Tako su okrugli stadioni okruženi krivudavim jezerom, dok je pravougaoni Natatorijum okružen pravilnim jezerskim ivicama.

Projektantski afiniteti kao i zajednički idiom forme i korišćenje materijala daju kompleksu arhitektonsko jedinstvo. Ove čelične strukture širokih lukova sa velikim trijangulisanim elemntima napravljenih od aluminijumskih panela formiraju dvostranu zakrivljenu površinu duž rama potkonstrukcije, podsećajući na taj način na jedra.

Tokom trajanja FINA svetskog šampionata, sportovi na vodi kao i takmičenje u sinhronom plivanju održali su se na glavnom stadionu (Hall Stadion), koji se posle završetka šampionata može koristiti za boks mečeve, košarkaške utakmice, rukomet, odbojku, hokej i koncerte. Glavni stadion ima kapacitet od 14.000 ljudi i on se može po potrebi povećati na 18.000 mesta korišćenjem mobilnih sedišta.

Natatorijum sadrži četiri bazena poređani u redu: dva su standarnih veličina, treći je za skokove a četvrti je rekreacioni bazen. Smeštajni kapacitet natatorijuma je 3.500 fiksnih mesta, koji su tokom održavanja šampionata povećani na 5.000 mesta prema zahtevima FINA. Hala za plivanje je zatvorena zgrada sa pravougaonom osnovom, nosećom konstrukcijom od ojačanog betona i krovom napravljenog od čeličnih greda. Direktna, nametljiva, sunčeva svetlost je sputana korišćenjem uskih prozorskih otvora pored greda, dajući dovoljno količine dnevne svetlosti hali.

Kompleks plivališta se nalazi na otvorenom i to na veštačkom ostrvu. Kapacitet plivališta je 2.000 fiksnih sedišta. Doduše, tokom Svetskog plivačkog šampionata i drugim značajnim događajima, kapacite se povećava na 5.000 sedišta. Takmičarski bazen za skokove u vodu koji sadrži skakaonice upotpunjen je sa takmičarskim bazenom za plivanje. Krovne rešetke koje se nadvijaju nad gledalištem nošene su konstrukcijom objekta. Lagane membrane između modula obezbeđuju zaštitu od sunca i kiše.

Linkovi:

  • Stadioni - održiva gradnja menja koncept izgradnje stadiona za velika sportska takmičenja - link
  • Arena nacionalnih igara u Kini - link
  • Saitama Super Arena, Saitama, Japan - link
  • Citius, altius, fortius – pa Olimpijska košarkaška arena London 2012 - link
  • Ekološka provera Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine - link
  • ETFE – kada gradite snove - link
  • Kina se zainteresovala za energetsku efikasnost - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;