INFONET-468X60-BANNER

Kingdom Tower: Najavljena izgradnja najviše zgrade na svetu

08.08.2011. | WAN

Arhitektonska firma AS+GG (Adrian Smith + Gordon Gill), specijalizovana za projektovanje nebodera, izradiće projekat neverovatnog novog nebodera kao okosnicu urbanog razvoja Kingdom City-ja u gradu Džeda u Saudijskoj Arabiji. Firma je oprezno porekla interne glasine da projektuju neboder visine jedne milje, ali nisu porekli učešće u projektovanju Kingdom Tower-a.

Prošle nedelje Njegovo Kraljevstvo Visočanstvo Princ Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud, neđak Kralja Saudijske Arabije Abdulaha i predsednik upravnog odbora Kingdom Holding kompanije zvanično je objavio nestrpljivim novinarima da je arhitektonski biro AS+GG izabran za projektanta najviše zgrade na svetu.

Ohrabrujuće elegantan dizaj za neboder epskih proporcija - završeni Kingdom Tower biće visok preko 1000 metara (najmanje 173 metara viši od Burj Khalifa koji trenutno drži rekord najviše zgrade na svetu) sa ukupnom bruto građevinskom površinom od 530.000 kvadratnih metara - objekat se smatra novim urbanim reperom i prikazom važnosti grada Džede kao polaznoj tački ka gradu Meki.

Oblik nebodera je direktno inspirisan savijenim lišćem paprati mladih pustinjskih biljaka. Adrian Smit dodatno objašnjava: "Sa svojom vitkom, suptilnom asimetričnom masom, toranj podseća na skup lišća koji izranjaju iz zemlje - nalet novog života koji inspiriše rast svugde oko sebe."

Smitov partner, Gordon Gil, nastavlja: "Način na koji ovo lišće parati izrasta iz zemlje kao jedinstvena forma, potom razdvajajući se jedan od drugog na vrhu, jeste analogija novog rasta pomognut tehnologijom." Graciozna igla projektovana je kao simbol grada Džede pokazujući njegov ekonomski rast i kulturnu baštinu, sa fokusom na "snagu i kreativnu viziju njegovog naroda".

Pored inicijalnog oduševljenja statistikom objekta, biro AS+GG pokupio je ovacije za njihov senzitivan estetski dizajn. Talal Al Maiman, izvršni direktor i član odbora kompanije Kingdom Holding, prokomentarisao je sledeće:

"Princ Alwaleed, gospodin Bakhsh, gospodin Sharbatly i ja smo impresionirani smelosti i jednostavnosti AS+GG dizajna. Visina Kingdom Tower-a je neverovatna, naravno, ali status objekata kao ikone neće isključivo zavisiti na tom aspektu. Njegova forma je brilijantno izvajana, praveći ga, jednostavno, jednim od najlepših objekata na svetu bilo koje visine."


Obložen u novoj fasadi tornja biće Four Seasons hotel, Four Seasons apartmani, najsavremeniji kancelarijski prostori, luksuzni stanovi i najviša observatorija na svetu. 59 liftova koji koriste najnovije svetske sisteme biće ugrađeni u neboder da bi obezbedili neometan pristup svim nivoima.

Rezidencijalni aspekt projektovanja uticao je na dizajn baze u obliku tri latice sa zašiljenim krilima koji doprinose aerodinamičnom obliku smanjujući statički uticaj vetra na objekat. Sve tri strane Kingdom Tower-a imaju niz specifično projektovanih zareza koji bacaju senke na spoljašnje terase koje su usmerene ka gradu i Crvenom moru.

Linkovi:

  • Ironija: Bin Ladenova porodica gradi najvišu zgradu na svetu - link
  • Najveći neboderi današnjice - Petronas Twin Towers - link
  • Najveći neboderi današnjice - Taipei 101 - link
  • Kule od peska - CityCenter u Las Vegasu i Burj Khalifa u Dubaiju (linkovi) - link
  • Dubai konačno kreće ka energetskoj efikasnosti - ograničavanje staklenih fasada - link
  • Foster: 30 St Mary Axe - Hearst Tower - link
  • Redefinisanje Njujorških nebodera - link
  • CTBUH menja kriterijume za određivanje najviših objekata na svetu - link
  • Toranj R432, Meksiko Siti - link
  • Visoki objekti – budućnost i neophodnost savremenog Beograda - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;